ЕС се приближава към почти мигновените банкови преводи

ЕС се приближава към почти мигновените банкови преводи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След споразумение между Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия 10-секундните банкови преводи в целия съюз може да станат реалност, съобщава информационният портал ИкономХ.

През 2022 г. еврокомисарят по финансовите услуги Мейрад Макгинес предложи нови закони, които да направят услугата задължителна. По онова време Европейската комисия твърдеше, че този ход ще освободи милиарди евро, които нито хората, нито предприятията могат да похарчат в даден момент.

Според изявленията на институциите сега споразумението между евродепутатите, Европейската комисия и Съвета на ЕС проправя пътя към регламент за бързите плащания, съобщава Euronews.

„Според новите планове банките ще трябва да предоставят услугата на своите клиенти без допълнителни разходи и в строго определени срокове“, заяви холандският евродепутат Михиел Хугевеен. В отделно изявление на Съвета на ЕС се казва, че страните извън еврозоната, като България, Швеция и Полша, ще имат по-дълъг срок за преминаване към еврото.

Макар че основните очертания на закона са договорени от представителите на Съвета на ЕС и Европейския парламент, той все още трябва да бъде подписан от двете институции на ЕС. В предишни проектозакони се посочваше, че той ще влезе в сила между шест и 36 месеца след финализирането му.

Агустин Рейна, правен и икономически директор на групата на потребителите в ЕС, казва, че това е добра новина за европейците. „Потребителите ще могат да изпращат и получават незабавни преводи на същата цена като обикновените преводи, които в повечето случаи са безплатни.“

Но банките, които в наши дни понякога предлагат незабавни плащания като премиум продукт, не са склонни да загубят свободата си на действие. „Пазарът трябва да бъде оставен да решава дали да предлага незабавни плащания“, заяви Европейската банкова федерация в изявление от януари по проектозакона.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар