ЕС счупи рекорди по производство на слънчева енергия, Нидерландия първенец

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от слънцето през лятото на тази година. Това сочат данните от проучване на изследователския център „Ембър клаймът“ (Ember Climate), цитирани от ДПА.

Съюзът е произвел 99,4 тераватчаса слънчева енергия между май и август, което е с 22 тераватчаса повече спрямо същия период на миналата година, според доклада, информиира БТА.Допълнителната слънчева енергия, произведена в ЕС, се равнява на количество природен газ, чийто внос би струвал 29 милиарда евро, по изчисления на авторите на проучването.


Като цяло, 12% от общото количество енергия, произведена в Съюза между май и август, са генерирани от слънцето при 9% през миналата година.

„На фона на удара, който Европа понася поради газовата криза, соларната енергия до известна степен осигурява така необходимото облекчение“, отбелязва анализаторът към „Ембър клаймът“ Павел Чизяк.

Авторите на изследването са установили, че 18 от 27-те страни в ЕС са поставили нови национални рекорди по отношение на производството на електрическа енергия, генерирана от слънцето. България не е посочена сред тези държави.

На първо място е Нидерландия, при която повишението е с 23%, следва Германия с 19 на сто и Испания със 17%. Най-значителен напредък постига Полша, където производството на соларна енергия се увеличава 26 пъти от 2018 г. През тази година 8 процента от цялата енергия в страната е била генерирана от слънцето.

В същото време преди ден „Газпром“ изнесе информацията, че страните от ЕС са свили газовите доставки с 48% от началото на годината.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар