ЕС с ултиматум към Сърбия – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският парламент ще поиска от ЕС да спре преговорите, докато Сърбия не се съобрази с външната политика и политиката на сигурност на ЕС и не подкрепи санкциите срещу Москва. Това се посочва в проектодоклада за новата стратегия на ЕС в процеса на разширяване, който представителите на ЕП ще обсъдят в Комисията по външна политика на 13 октомври. Окончателният вариант на текста ще бъде под формата на резолюция на Европейския парламент при гласуване, очаквано през ноември, пише белградският вестник “Вечерне новости”.

Въпреки че резолюциите на ЕП не са правно обвързващи за страните членки нито за други европейски институции, е ясно, че тази инициатива е част от все по-силния натиск върху Сърбия да изостави неутралната си позиция по отношение на руско-украинския конфликт, отбелязва вестникът.Сред компромисните изменения в доклада евродепутатите включиха и финансови условия. Както се посочва в текста, по-нататъшната финансова подкрепа за Сърбия ще зависи от отношението на Белград към Москва, но също и от напредъка в демокрацията, върховенството на закона и “приемането на ценностите и приоритетите на ЕС”.


“Да се преразгледат всички средства на ЕС за Сърбия в тази светлина, особено всички проекти, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС”, се подчертава сред компромисните изменения.

Ако тези нови изисквания към Сърбия бъдат официално включени в новата стратегия за разширяване на ЕС, сегашното правило от преговорната рамка, че страните кандидатки нямат задължението незабавно да се присъединят към политиката на Брюксел, включително към санкциите, а да се съгласуват постепенно с европейската политика, ще спре да се прилага.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар