ЕС удължава с 10 години одобрението за употреба на глифозат

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз разреши използването на глифозат за още 10 години. Предвиждат се обаче нови условия и ограничения за употребата му, съобщи ДПА, цитирайки изявление на Европейската комисия.

По-рано днес членките на ЕС не постигнаха съгласие, но и не прекратиха продължаването на употребата на продукта, влаган в препарати за растителна защита. В резултат на това Европейската комисия е взела решението сама.Глифозатът е активната съставка в хербицида “Раундъп” (Roundup), който е създаден от американската компания “Монсанто” (Моnѕаntо), сега част от германския концерн “Байер АГ” (Bayer AG).


Настоящият период на разрешението за употребата на глифозат трябваше да изтече в средата на декември.

Има спорове дали глифозатът може да причини заболявания от рак. Съществуват и потенциални рискове за околната среда от използването му. Обширно разследване на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA, ЕОБХ) наскоро не откри неприемливи рискове, но посочи пропуски в данните в няколко области.

Аспектите, които не са окончателно изяснени, включват хранителните рискове за потребителите и оценката на рисковете за водните растения, според европейската институция.

Наличната информация също не позволява да се направят ясни заключения по отношение на опазването на биоразнообразието.

Глифозатът, използван предимно в селското стопанство, убива всички растения, с които влиза в контакт, включително трева, храсти и мъх.

Самата Германия иска да забрани използването на глифозат от началото на 2024 г.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар