герб цензура

ЕС уличи Бойко в лъжа: Урсула не е искала цензура за журналистите… Той го е направил, от страх

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Новоизбраният председател на Европейската комисия (EК) Урсула фон дер Лайен никога не би поискала отстраняването на техническото оборудване на журналисти”.

Това заяви главният говорител на Комисията Мина Андреева в отговор на въпрос на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ-България) относно протеклата с демонтирани микрофони съвместна пресконференция на българския премиер Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен в Министерски съвет по време на официалната ѝ визита в София на 30 август.

„Отстраняването на микрофоните по време на брифинга предизвика недоволството на журналистическата гилдия, както и легитимни притеснения, че правото на журналистите да изпълняват професионалното си задължение да задават въпроси, е било умишлено ограничено.

В отговора до АЕЖ, Андреева пояснява, че срещата с журналисти у нас е преминала в същия формат, както и предишните визити, на все още невстъпилия в длъжност председател на ЕК във Франция, Италия и Испания, а именно, кратки изявления без въпроси и отговори.

От ЕК обясняват това с ограниченото време по време на визитите и факта, че все още няма официално взети решения относно състава на новата Комисия. „Когато избраният председател финализира екипа си, тя ще го представи при пълна прозрачност в залата за медии на Комисията и ще отдели времето на всички въпроси, които журналистите имат”, посочва говорителят на ЕК, добавяйки още, че фон дер Лайен „твърдо застава зад свободата на медиите и правото на журналистите да упражняват правото си на свободно изразяване“, уточняват от АЕЖ.
Припомняме, че от пресслужбата на Министерския съвет заявиха в петък, че форматът на изявленията е съгласуван между екипите на премиера и на новоизбрания председател на ЕК, като българската страна се е съобразила „изцяло с предложението на своите гости – преди началото на срещата в Министерския съвет да се проведат изявленията, без въпроси от медиите”. „При провеждането на брифинги и пресконференции микрофоните в Гранитна зала за представителите на медиите са налични. Когато се предвиждат само изявления и официалните лица настояват изрично да няма въпроси, микрофоните се демонтират, защото не могат да бъдат изключени заради смущения в останалата част на озвучителната система“, се посочва още в прессъобщението.
Говорителят на Урсула фон дер Лайен, Йенс Флосдорф, заяви пред „Дневник“, че в другите държави, които тя е посетила досега, не е приложена подобна мярка. Комисията поиска единствено „същия формат, както в другите столици, може би имаше недоразумение в този момент”, посочи той пред изданието. „От моя професионална гледна точка в подобна ситуация винаги е добре медиите да опитват да задават въпроси и е решение на политиците дали искат да отговарят или не“, допълни говорителят. „Веднага след като стана ясно, че задаването на въпроси на брифинга на Борисов и фон дер Лайен е било ограничено, включително чрез премахване на оборудване, АЕЖ-България се обърна към Комисията с въпроси относно приложените спорни мерки. Напомняме, че България е на дъното на всички европейски страни по отношение на свободата на медиите, като проблемите на българската медийна среда дори бяха посочени в последния доклад на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, наблюдаващ напредъка на страната в борбата с корупцията и реформите в съдебната система. Поради технически проблем, АЕЖ публикува отговора на ЕК едва във вторник, макар и такъв да е бил изпратен своевременно на 30 август“, завършва коментарът на АЕЖ.
Източник: Actualno.com

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар