ЕС ще подкрепи изграждането на вятърни ферми

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Останахме единни и не се пречупихме пред опита на Русия за изнудване с доставките на енергоносители, каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта си “За състоянието на Съюза” пред Европейския парламент. Цената на на доставяния газ бе над 300 евро за мегаватчас преди година, днес е около 35 евро. Трябва да използваме същия подход при осигуряването на суровини и водород, настоя тя.

Европейският съюз ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергия в Европа в момент, когато компаниите от сектора се борят с предизвикателства като инфлацията, заяви в речта си Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс и БТА.“Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в ЕС. Ще се фокусираме върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки”, каза Фон дер Лайен в речта си “За състоянието на Съюза” пред Европейския парламент.


27-те страни членки имат едни от най-амбициозните цели са разширяване на дела на възобновяемите източници на енергия и Европарламентът прие окончателно вчера правно обвързващата цел 42,5 на сто от енергията в ЕС да е от възобновяеми източници до 2030 година. Европейската офшорна вятърна промишленост предупреди правителствата, че не е достатъчно голяма, за да изпълни целите за доставка на зелена енергия и изисква по-сериозна политическа подкрепа – най-вече по отношение на изграждането на вятърни ферми в Европа.

Окончателните решения за инвестиции в европейски офшорни вятърни ферми удариха 10-годишен минимум през 2022 г., тъй като разработчиците се сблъскват с рекордно висока инфлация, повишаване на лихвите, по-високи такси за лизинг на морското дъно и нестабилни енергийни пазари.

Оттогава инвестирането се е възстановило, но през идните години европейските разходи за вятърна енергия вероятно ще са под поставената цел, твърдят анализатори. Това може да повиши риска от все по-голяма зависимост от Китай и други страни.

“От вятърната енергия до стоманата, от батериите до електрическите превозни средства, амбицията ни е кристално ясна. Бъдещето на нашата чиста технологична промишленост трябва да се създава в Европа”, подчерта Урсула фон дер Лайен в речта си.

Във връзка с това председателят на ЕК обяви, че ЕС започва разследване на субсидиите, които Китай предоставя за своите електромобили. По думите на Фон дер Лайен цените на китайските електромобили се поддържат изкуствено ниски чрез субсидиите и тези автомобили наводняват световните пазари.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар