Етническото напрежение в Асеновград! Полиция и багерите влизат в гетото – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Етническо напрежение тлее в Асеновград след ромското нападение на ученици и треньорите им в гребната база, което пък предизвика снощи масови протести срещу гетото в града. Днес започва проверка на всички живеещи в ромската махала след създалото се напрежение, провокирано от сблъсъци между българи и роми.

Това стана ясно след срещата при кмета Емил Караиванов, на която присъстваха главният секретар на МВР Младен Маринов и вицепремиерът, отговарящ за етническите въпроси, Валери Симеонов, предаде bTV. Тя бе по инициатива на кмета в опит да се тушира назряващото етническо напрежение.

Държавна разправа с гетото

Живеещите в махалата ще се проверяват по постоянен адрес и онези, които не са регистрирани, ще трябва да напуснат. По неофициални данни в махалата живеят около 10 000 души.  

Започва и акция срещу незаконните постройки, полицията ще извършва проверки и ако се окаже, че има къщи без съответните разрешителни, те ще бъдат премахнати.

Симеонов обяви, че в Асеновград ще има засилено полицейско присъствие, докато напрежението спадне. Протестиращите българи обаче заявиха, че искат сигурност, а не полицията  да ги пази. Те се оплакаха също, че в интернет срещу тях постоянно валят заплахи.

Младен Маринов препоръча на протестиращите да подадат сигнали и увери, че всеки, отправил заплаха в интернет, ще бъде намерен, издирен и ще си понесе наказанието.

Етническото напрежение в Асеновград! Полиция и багерите влизат в гетотоБТВ

Вчера вечерта хиляди българи, живеещи в града излязоха на протест и се отправиха към ромската махала. Там обаче беше осигурено засилено полицейско присъствие и благодарение на това не се стигна до ексцесии.

Протести срещу ромите и довечера

В момента в ареста за 72 часа са 9 души, за които полицията има информация, че са подстрекатели и участници в боя.

Припомняме, че до напрежението в града, след като деца и треньори от отбора по гребане в града бяха нападнати и бити от група роми. 

“Утре съдът в Асеновград ще гледа мерките за неотклонение на арестуваните”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който отиде на място. Той призова партиите: “И полицията, и прокуратурата изпълняват законовите си правомощия, но моля, случващото се, особено в Асеновград, да не се използва за политически и други цели”.

Баща на пострадали момче и момите заяви пред bTV, че настояват задържаните да бъдат вкарани в затвора и да се увеличи общинската полиция в Асеновград. Хората се опасява, че случаят ще бъде потулен.

В парламента също коментираха напрежението в Асеновград. Обединените патриоти поискаха вътрешният министър да направи проверка на случая, а от ДПС призоваха за спокойствие и да се спре с езика на омразата.

Депутат без имунитет се меси на прокуратурата

Цацаров разкри още, че депутатът от БСП без имунитет Манол Генов се е опитал късно снощи “да оказва влияние на работата на прокуратурата, да звъни по телефони и да манипулира случващото се в Асеновград”. 

“Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов, който е със снет имунитет: Не звънете на районния прокурор по нощите. Не звънете  на районния прокурор на Асеновград през деня. Не твърдете, че полицията и прокуратурата спят или че изпълняват политически поръчки. Ако го използвате и прекрачите границите на закона, ще последват адекватни действия от нас”, предупреди Главният прокурор.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар