Ето в кои градове вече са в сила новите мерки срещу Covid-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нови мерки срещу поредната ковид вълна вече влязоха в сила в някои областни градове, обобщи БНТ. Ето кои са те:

Плевен

Рекордът по брой заразени за 9.03. беше отчетен в Плевенска област. За изминалато денонощие положителните проби там са 154, а заболелите са 553 на 100 000 души население.

Какви мерки влизат в сила в Плевенска област?

 • Задължителни маски на пазари, тържища и места, където се очаква струпване на хора.
 • Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за Ковид-пациенти, а не 11%, както беше досега.
 • Стоп на плановия прием и плановите операции

Кюстендил

Една от най-засегнатите от коронавируса области у нас – заразените са 538 на 100 000 души население. Местният щаб обаче отчита спад на броя хора, търсещи помощ в болницата. Вероятно това е и причината Щаба в Кюстендил да направи стъпка назад в мерките:

 • Отпадна задължителното носене на маски на открито

Бургас

Заболеваемост: 496 на 100 000 души, но не числото е единственото, което тревожи Щаба в тази област.

“Това, което забелязваме като тенденция, като заболеваемост, е че новият британски щам, който е над 90% вече, преобладаващ в област Бургас, а и не само, свали възрастта. Боледуват по-млади хора. Наново линейките започнаха да влизат във вашите обективи и започнаха да пълнят болниците”, каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

От днес Бургаска област взима нови по-сериозни мерки:

 • Маските на открито стават задължителни.
 • Учениците от 5-ти до 12-ти клас преминават на онлайн обучение.
 • Разкриват се допълнителни легла в Ковид-отделенията.

Шумен

Мрачен рекорд за местната болница, която се грижи за 197 болни от COVID-19. Заболеваемостта в тази област достигна 456 на 100 000 души. Последваха и по-строги мерки:

 • Онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас.
 • Заведенията работят до 22 часа.
 • По-строги мерки в магазините.

“Да ги принудим да направят такава организация, че да пускат клиенти в магазина само с количка, а броят на количките да бъдат ограничени като бройка, така че да не надвишават определения лимит в заповедта на министъра на здравеопазването за отстояние между хората”, каза областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

Сливен

Наплив от новозаразени във Военната болница в града. Местата там са изчерпани. 333 заболели на 100 000 души.

 • Отменен е плановият прием и плановите операции във всички болници в областта, с изключение на болницата за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения.

Ямбол

И тази област е оцветена в червено заради заразата. Заболеваемостта е 298 на 100 души. Ковид реанимацията в МБАЛ “Свети Пантелеймон” е с изчерпан капацитет.

 • Отменен е плановият прием, плановите операции и свижданията в болниците до 21.03.2021 г. От утре (10.03.2021г.) за една седмица пациенти с необходимост от спешна коремна хирургия, без симптоми за ковид инфекция ще бъдат пренасочвани от областната болница към частната клиника “Свети Йоан Рилски”.
 • Отменят повечето събития, предвидени в програмата на започващия в петък традиционен маскараден фестивал “Кукерландия”. В програмата остават присъствено или онлайн предимно изложби и възпроизвеждане на обичаи при които струпването на хора е ограничено.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар