Ето защо учени изследват бездомните кучета в Чернобил – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ново изследване прави стъпка към разбирането как излагането на радиация може да повлияе на ДНК.

Аварията в атомната електроцентрала Чернобил през 1986 г., е най-голямата в историята на ядрената енергетика. Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминава над части от тогавашния СССР, Източна Европа и Скандинавия.


Заради изхвърлената радиация, властите евакуират целия град Припят, разположен на няколко километра от електроцентралата.  Днес район с радиус от около 30 км. около централата е по същество необитаван от хора, но е домакин на стотици кучета. 

В статия, публикувана миналата седмица в списание Science Advances, екип от учени описват резултатите от изследване на геномите на 302 от тези кучета, които до голяма степен са потомци на домашни любимци, които жителите са изоставили, докато са бягали по време на бедствието.  Поколения наред животните са живели в самата централа, спяли са в изоставени сгради и са молели почистващи екипи и туристи за отпадъци. 

Учените открили, че кучетата от електроцентралата са генетично различни от тези, които са живели на километри от мястото.  

Учените все още нямат доказателства, че радиацията е причинила генетичните разлики между кучетата в тези различни райони, както казва Джим Смит, учен по околната среда от университета в Портсмут в Англия, който е изучавал аварията в Чернобил, но не ечаст от проучването.

  Това изследване началото на опит за по-добро разбиране как дългосрочното излагане на ниски нива на радиация може да повлияе на генетиката на животните и как те могат да оцелеят в такива тежки условия. 

“Трябваше да характеризираме тези различни популации като необходимата първа стъпка, за да направим експеримента, който искаме да направим по-нататък, който е да разберем как (кучетата от Чернобил) са оцелели в тази враждебна среда на радиация, ниски температури и ограничена храна  ”, казва Илейн Острандър, съавтор на изследването и генетик в Националния институт по здравеопазване, който изучава геномите на кучетата, пред Алис Клайн от New Scientist. 

Първоначалните експлозии в Чернобилската централа убиват около 50 души, но по-вероятно е хиляди да умрат от дългосрочните ефекти от излагането на радиация през следващите години.  Радиация от бедствието беше открита дори в Северна Америка.  А в близост до завода изследователи преди това откриха, че птици, полевки и пчели страдат от здравословни проблеми. 

В проучването учените са взели кръвни проби от 132 кучета в близост до електроцентралата, 154 бездомни кучета в град Чернобил и 16 бездомни кучета в Славутич и секвенират техните геноми.  Те открили, че кучетата идват от 15 различни семейства, като някои са разпръснати на големи площи, а други са по-ограничени. 

Изследователите също така откриват, че кучетата от електроцентралите и кучетата от град Чернобил не изглежда да се кръстосват много, пише Емили Антес от New York Times. 

Според проучването, части от електроцентралата имат 10 до 400 пъти по-високи нива на радиоактивния цезий-137, отколкото в самия град Чернобил  Но няма да е лесно за учените да разберат кои генетични разлики могат да бъдат причинени от това излагане спрямо други фактори, казва Дейвид Бренер, радиационен физик в Колумбийския университет.  

Екипът планира да направи повече проучвания върху тези кучета, които се надяват да разкрият генетични мутации, свързани с оцеляването в сурови, радиоактивни среди.  Бъдещите прозрения за тези кучета биха могли да помогнат за защитата на хората от излагане на радиация, да доведат до лечение на рак или да информират космическите агенции как да се справят с космическата радиация, според New Scientist.

Това настоящо проучване е първа стъпка в научаването как излагането на по-високи нива на радиация засяга големите бозайници, казва Кари Екенстед, ветеринарен лекар от университета Пърдю, който не е участвал във въпросното проучване.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар