Ето какво се е случило с втората степен на Starship (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 18 ноември масивната ракета Starship стартира за втори път, излитайки от космодрума Starbase на SpaceX в Бока Чика, Тексас. Ракетата с височина от 122 метра работи изрядно в първата фаза на полета си.

Вижте как изглежда гигантската ракета на Илон Мъск >> >> >>

След отделянето първата степен не успя да се приземи и бе взривена във въздуха. Връзката с втората степен бе изгубена, когато тя достигна около 150 километра надморска височина.

Едва сега обаче става ясно какво се е случило с втората степен. Скот Фъргюсън от Astronomy Live е заснел полета с телескоп от Флорида.


Планирах да заснема тези кадри поне няколко години”, написа той. “Когато разбрах, че Starship ще лети достатъчно близо до Флорида Кийс, написах програма за проследяване на изстрелвания на ракети“, разказва астрономът.

В деня на изстрелването се обадих на приятел, който наблюдаваше изстрелването лично от Бока Чика, за да може да каже момента на изстрелване и аз да синхронизирам началото на проследяването към този момент без забавяне, причинено от уеб стрийминга“, допълва Фъргюсън пред Space.com.

Така той успява да заснеме как втората степен на ракетата започва да се върти неконтролируемо.

В последствие тя започва да изхвърля облаци от газ в множество посоки. Причината за това най-вероятно е активацията на системата за самоунищожение. Тя обаче не сработва по план.

Едва когато се прибрах вкъщи и прегледах записа, разбрах, че само предната част на носа и предните клапи са все още относително непокътнати“, споделя астрономът.

По-късно носът на втората степен е видян да навлиза в атмосферата около Пуерто Рико.

Въпреки че двете части на превозното средство експлодираха, SpaceX смята тестовия полет за успешен.

Всичките 33 двигателя Raptor на Super Heavy Booster стартираха успешно и за първи път завършиха изгаряне с пълна продължителност по време на изкачване“, пише SpaceX в скорошна актуализация на мисията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар