Ето как виртуозно Владимир Путин успя да избегне капаните на Запада! Ще се смаете!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ни в клин, ни в ръкав, френският президент Еманюел Макрон започна да говори за връщането на Русия в „Голямата седморка“/Г 7/.Това стана наскоро при среща с руския лидер Владимир Путин.

Макрон бе подкрепен от американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че участието на Русия във формата Г 7 е много уместно, понеже там се обсъждали неща, които засягат Руската федерация.

Припомняме, че Г-7 е неофициален форум на лидерите на седем държави. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. До 2014 г. в Г 7 участваше и Русия. И форматът се наричаше „Голямата осморка“ или Г 8. Но след Майдана в Киев, и след като  97% от хората в Крим, на референдум поискаха автономната република да бъде приета в състава на Руската федерация, страните-членки в Г 7 отказаха да се срещат повече с Русия.

Москва не съжали особено за тяхното решение, понеже за нея Г 7 беше просто още една възможност за контакти на Русия със западните държави. Нещо повече. Членките на Г 7 сами развързаха ръцете на Кремъл за една политика, която беше по-човечна и повече отговаряща на съвременните реалности в Европа и света. Защото в съвременния свят, освен хегемонът САЩ и неговите сателити от Г 7, се възраждаха, набираха сили и в почти всички отношения задминаха САЩ, държави като Русия, Китай и Индия.

Така постепенно възникна концепцията за многополюсния свят, която отхвърляше досегашния еднополюсен свят с хегемон САЩ. И която бе формулирана за пръв път от руския президент Владимир Путин. После, съвсем неочаквано, започна да се сбъдва най-големият кошмар на САЩ. Започна сближаването на политиките, военното сътрудничество и икономиките на Русия и Китай. Съвсем скоро към тях се присъедини и Индия. Тази мощна триада разби на пух и прах американската хегемония. И срути САЩ и неговите западни пудели от трона на световното господство.

Известно време САЩ и Западът опитваха да уплашат Русия чрез „разширяването“ на ЕС и включването на почти всички европейски страни във военния блок НАТО, който на практика окупира руските граници. И натъпка военните си бази с войски и въоръжения. Сега, САЩ искат да инсталират в тях и ядрени ракети със среден и малък обхват. Защото времето, за което ракетите ще долетят до Русия е съвсем кратко. И възможностите за реагиране от страна на Москва, максимално се ограничават.

Въпреки това, колективният Запад не смее да нападне Русия, защото това означава край на съществуването на САЩ и други западни държави. И това ще стане дори без употреба на ядрено оръжие. Тоест, Русия е в състояние да победи САЩ, без да унищожава планетата и самата себе си.

Затова, усещайки, че губят състезанието и чувствайки своето безсилие, Западът прибягна към старите си, изпитани методи. Рицарите на плаща и кинжала разтвориха широки усмивки пред Владимир Путин и отново го поканиха в клуба на седемте големи. Размахаха моркова на „Голямата осморка“ и в същото време започнаха да поставят неизпълними условия. Искаха да действат с Русия, също както правеха с приемането на страните от Източна Европа в ЕС. Ще влезете в ЕС, казваха на поредната страна-жертва, но трябва да изпълните един куп убийствени условия. Само че Русия не е страна от Източна Европа. А Владимир Путин не е поредният продажен колониален управител.

Затова руският президент реагира светкавично. И заяви, че форматът „Голямата осморка“ е мъртъв. Понеже самият Запад го е ликвидирал.

Защо реагира така проницателният руски президент?

Ами много просто. Първо, ако Русия отново влезе в Г 7, то там тя ще бъде сама. Един глас срещу  другите седем. Тоест, Русия, дори вътре в Г 7, не може да повлияе никак на вземаните там решения. И руският лидер веднага прозря, че Западът го кани в своя формат само като параван. И веднага показа, че Русия няма да е ничий параван. Най-малко на Запада.

Второ, Русия е член на формата „Голямата двадесетица“, където тя работи заедно с Китай, Индия и доста други държави, със сходни външнополитически възгледи. На всичко отгоре, Русия и Китай са членове на най-висшия и официален форум в света – Съвета за сигурност на ООН. За какво при това положение, Кремъл трябва да бъде член и на Г 7?! В това няма никакъв смисъл за Русия. Още повече, Западът, съсредоточен в този формат, е враждебно настроен спрямо РФ. САЩ въведоха 70 вида различни санкции срещу Русия. ЕС направиха същото. Да не припомняме за окупираните от НАТО руски граници.

Трето, ако реши да влиза в Г 8, Русия трябва да изпълни всичките условия на Запада. А те са неизпълними. Трябва да върне Крим на Киев, да спре подкрепата за Донецката и Луганската народни републики и да ги остави на разтерзание от майданската власт в Украйна, да се изтегли от Сирия и да остави там САЩ да създадат нова армия от джихадисти, които този път могат да тръгнат направо срещу Русия. Колективният Запад сигурно очаква Русия да спре помощта си и за Венецуела, Куба, Иран, Северна Корея и т.н. Това, всички разбираме, че няма как да стане.

Четвърто, ако Руската федерация влезе в Г 8, освен че няма да има никаква полза от този формат, тя постепенно ще загуби стратегическото си сътрудничество с Китай и Индия. Затова ще се погрижат западните „рицари“. А след това, САЩ и Западът ще отстрелват Русия и Китай един по един.

Значи, канейки Русия в Г 7, Западът готви на Кремъл първо ролята на параван, второ ролята на големия губещ, който трябва после да бъде унищожен. Ето защо, Владимир Путин отказа тази „любезна“ покана. И обясни, че влизането в клуба на Г 7 не е самоцел за Русия. И че Русия може да влезе, само ако се промени форматът и Г 7 стане Г 10, с членството на Китай и Индия в него. До промяна на формата, обаче, едва ли ще се стигне. Понеже Западът не кани Русия в своя формат, за да го унищожи. А точно това ще стане, ако форматът на Г 7 бъде разширен с Русия, Китай и Индия. Защото в такъв случай, Западът ще загуби решаващия си глас. Нещо повече. Г 7 вече няма да е символ на могъществото на Запада.

Така че – не! Тази „идея“ на Макрон няма да се осъществи. Да не говорим, че в момента, в който канят Русия в своя клуб, САЩ продължават изпитанията на своите ядрени ракети със среден и малък обхват. Това е тяхната искреност. С едната ръка се здрависват, с другата ти забиват нож в гърба.

Затова Владимир Путин отказа тези капани. И въпреки това, остави отворена вратата за всякакви разговори и преговори. Той им показа, че не се хваща на въдицата, но ще подкрепи всякакви искрени разговори и нови идеи. Такива, обаче, май не се очакват от Запада.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар