Ето кога и как човечеството ще постигне безсмъртие – Технологии

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компютърният учен и футурист Рей Курцвейл определи някои много конкретни срокове, в които човечеството ще постигне безсмъртие, а изкуственият интелект (ИИ) ще достигне сингулярност. Добрата новина е, че ако прогнозите му се окажат точни, просто трябва да изчакате следващите седем години, за да имате шанс да живеете вечно.

Курцвейл има сериозен опит в изготвянето на прогнози за технологиите, като през 1990 г. правилно прогнозира, че компютърът ще победи човешките световни шампиони по шахмат до 2000 г., възхода на преносимите компютри и смартфоните, преминаването към по-безжични технологии и предвиждането на експлозията на интернет, преди това да стане очевидно за всички, пише vesti.bg, цитирайки iflscience.

През 2010 г. той дори преразглежда собствените си прогнози отпреди 20 години, за да провери как са се развили. В статията си той твърди, че от 147-те прогнози, които е направил през 1990 г. за годините, предшестващи 2010 г., 115 са се оказали “напълно верни”, други 12 са били по същество верни и само 3 са били напълно погрешни.

Разбира се, той греши в някои неща, като например в прогнозата си, че самоуправляващите се автомобили ще се използват до 2009 г.

Така че, макар твърденията за безсмъртие да са смели и евентуално погрешни, те поне не бива да се отхвърлят с лека ръка. От известно време Курцвейл прави подобни смели прогнози, като се придържа забележително близо до първоначално определените от него дати.

“2029 г. е последователната дата, която съм предвидил за това кога изкуствен интелект ще премине валиден тест на Тюринг и следователно ще достигне човешко ниво на интелигентност”, каза Курцвейл пред Futurism през 2017 г.

“Определих датата 2045 г. за “сингулярността”, когато ще умножим ефективния си интелект милиард пъти, като се слеем с интелекта, който сме създали.”

Що се отнася до безсмъртието, Курцвейл смята, че до 2030 г. ще можем да “удължим продължителността на човешкия живот” с “повече от година всяка година”. Част от това – самият напредък към сингулярността 15 години по-късно – ще включва наноботи, които ще текат в кръвта ни, ще извършват ремонти и ще свързват мозъка ни с облака. Когато това се случи, ще можем да изпращаме видеоклипове (или имейли, ако искате да се замислите за по-скучните аспекти на това да бъдеш чудовищен киборг) директно от мозъка си, както и да архивираме спомените си.

За Курцвейл сингулярността не е нещо, от което трябва да се страхуваме, а нещо, което ще подобри хората и в крайна сметка ще ни направи “богоподобни”.

“Ще бъдем по-забавни. Ще бъдем по-секси. Ще бъдем по-добри в изразяването на любовни чувства”, каза той през 2015 г. “Ако искам да имам достъп до 10 000 компютъра за две секунди, мога да го направя безжично – обясни той, – а моята изчислителна мощност се умножава в облака десет хиляди пъти”. Ето какво ще направим с нашия неокортекс.”

“И така, вървя си аз и виждам, че Лари Пейдж идва, и по-добре да измисля нещо умно, което да кажа, но 300 милиона модула в моя неокортекс няма да ми стигнат. Трябва ми един милиард за две секунди. Ще имам достъп до това в облака, както днес мога да умножа интелигентността на смартфона си хиляди пъти.”

Наноботите са били използвани за доставяне на лекарствени товари в мозъчни тумори, но без значителен напредък през следващите няколко години е трудно да се види как бихме могли да достигнем този момент в рамките на седем години. Мозъчно-компютърните интерфейси напреднаха значително, като парализирани пациенти могат да изговарят изречения с помощта на ума си, а маймуни могат (най-накрая) да играят на Понг.

Въпреки това сме далеч от бъдещето, описано от Курцвейл, в което взаимодействието между човека и изкуствения интелект до голяма степен се осъществява по старомодния начин. Само времето ще покаже дали той е прав. За щастие, според неговите прогнози, времето е нещо, с което ще разполагаме в изобилие.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар