Ето кога ще отпаднат изравнителните сметки на „Топлофикация“ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изравнителните сметки на “Топлофикация” ще отпаднат, когато всички стари уреди бъдат подменени и се премине изцяло към дистанционни отчети. Това заяви пред bTV председателят на асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

“Новите уреди вече са с дистанционен отчет, но до 2027 г. всички стари уреди трябва да бъдат подменени. Това се прави заради системата за дялово разпределение на топлинната енергия и изравнителните сметки. Дистанционните отчети ще ги елиминират. Ще се събират данни за настоящите месеци”, посочи експертът.Той коментира и високите сметки за парно тази зима. “Не е достатъчно зимата да е по-топлa, за да бъдат по-ниски сметките. Наистина изразходваната енергия в по-топлите дни е по-малка. Но от 1 юли 2022 г. цената на тази енергия е различна. Средното увеличение за страната за всички топлофикации беше 30%.”


“За отделните топлофикации варира в доста голям диапазон – от 10 до 40%. Увеличението на цената на енергията за София беше 39%, има обаче намаляване на 9% ДДС. Така увеличението за едно и също потребление спрямо предходния сезон е 27%. В районите с увеличение от 10% и върнати 9% от ДДС то увеличението е почти занулено”, посочи Кремен Георгиев.

“Цените на газа през последните месеци вървят надолу, но преди това дълго се движеха нагоре. Цените за топлофикациите, определени от 1 юли, са базирани на прогнозните цени за газа. За съжаление и тази зима имат леко изоставяне в плащането на газ. В предишни години това беше доста сериозен проблем”, коментира той.

Според него са необходими компенсации, а топлофикациите ще натрупат недовзет приход – нещо, което не е било предвидено в продажната им цена.

“Той ще трябва да се компенсира в следващ период, който ще започне от 1 юли. Рано е обаче да очакваме каквато и да било промяна, защото не са направени разчетите. Това ще се случи до края на март”, посочи още експертът.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар