рубли

Ето кои държави плащат за руския газ в рубли

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

А уж никой в Европейския съюз нямаше да влиза в схемата на Москва

Износът на природен газ от Русия за много европейски държави продължава, макар и в по-малък обем от миналата година. След поставянето на условие от руска страна в средата на май, газът да се плаща в рубли – макар и не пряко, а по определена схема – част от европейските страни се отказаха от този вид плащане и съответно от руските доставки.

Други държави от ЕС, и то по-големите, се съгласиха на новата схема за разплащане. А има и държави, които все още обмислят въпроса.

В тази връзка, на основата на официални данни, ТАСС публикува информация за държавите, които към края на юни получават газ от „Газпром“ и по какъв начин се извършва разплащането, както и за държавите, които се отказаха от доставките заради новата схема на плащане.

И така, държавите, които сега не получават природен газ от Русия, или поне не пряко от „Газпром“, са:

България
Дания
Латвия
Финландия
Полша
Нидерландия
Чехия
Литва
Словения
Естония.

За 4 от посочените държави – България, Дания, Латвия и Финландия – доскоро Русия беше основният доставчик на газ, с чийто доставки страните покриваха почти изцяло нуждите си от синьо гориво.

А за Полша и Литва, руските доставки покриваха над половината от необходимите доставки. При останалите от отказалите да плащат в рубли държави, руските доставки преди месец май са били под половината от необходимия им газ.

Има други 4 европейски страни, които към момента още обмислят дали да плащат в рубли руския газ, който при тях е около и над половината от необходимия им. Това са: Румъния, Гърция, Швейцария и Хърватия, също и Белгия, но нейният внос на руски газ е малък.

Държавите, които се съгласиха да плащат за доставките на газ по определената от Русия схема в рубли, са:

Германия
Италия
Франция
Австрия
Унгария
Словакия
Северна Македония

От посочените държави, почти изцяло зависими от вноса на руски газ са Австрия и Словакия, а в голяма степен – Унгария и Германия.

А има и група държави, които Русия разглежда като „приятелски“ и при тях начинът на заплащане на доставките на газ не беше преразглеждан, а те са:

Беларус
Казахстан
Молдова
Армения
Сърбия
Босна и Херцеговина
Турция
Казахстан
Китай (малки обеми спрямо общото потребление)

От изброените „приятелски“ държави без Китай, всички (почти) изцяло разчитат на вноса на газ единствено от Русия, само Турция и Казахстан – в голяма степен.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар