Кирил Асен

Ето с колко скачат данъците на апартаментите и къщите според новите разчети на ПП-ДБ и Асен Василев

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Чрез актуализирането на данъчните оценки на имотите и то доста често – на всеки две години. И според новата сметка, ако сега данъкът на апартамента е 100 лева, заедно с таксата смет, то с новите промени ще стане 130 лева.

Това излиза от предложението на сдружението на общините и правителството за промени в ЗМДТ.
Всички данъчни промени вече са качени на сайта на Народното събрание и се очаква през следващата седмица да бъдат гласувани. И целта не е просто да се вдигнат данъчните оценки с малко, а да се стигне до пазарната стойност на имотите.

Планът на властите е да доведат до промяната като актуализират базата на данъчната основа. Факт е, че данъчните оценки масово са в пъти по-ниски от цената на имотите на пазара. От 10-20 години не са правени актуализации. В по-големите градове в същото време има кумулативен ръст на цените на имотите от 50% за същия период. По-високите данъци по този механизъм са идея основно на общините, за да се повишат местните им приходи.

Ще се вдигнат и таксите, които се заплащат при изповядване на сделки с имоти
Хората предпочитат сделките да се случват на данъчна оценка, заради което таксите са по-малки. Сега, когато данъчните оценки ще се актуализират, това не е възможно. Но според юристи не е препоръчително, дори да е възможно, тъй като защитата на собствениците е много по-малка. При отстраняване от имота по някаква причина, те ще бъдат обезщетени по данъчната оценка, а не реалната цена, заради начина на изповядване на сделката.

Тъй като докато не се въведе нова формула за такса смет, тя е обвързана с данъчната оценка, ще има вдигане и там
Поне до 2025 година, когато се очаква да се въведе методика на изчисляване, в която таксата смет се плаща според броя на живущите или количеството реално изхвърлен отпадък.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар