Ефективността на руската ваксина “ЕпиВакКорона” е 100%

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имунологичната ефективност на руската ваксина срещу Ковид-19 “ЕпиВакКорона”, разработена от руския научен център по вирусология и биотехнологии “Вектор”, е сто процента. Това сочат резултатите от първите две фази на клинични изпитания, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Роспотребнадзор.

“Ефективността на ваксината се състои от нейната имунологична ефективност и от профилактичната й ефективност. Според резултатите от първа и втора фаза на клиничните изпитания, имунологичната ефективност на “Епиваккорона” е 100 процента”, се посочва в съобщението.

Наличието на антитела срещу новата коронавирусна инфекция не пречи на ваксинирането с “Епиваккорона”. Преди имунизацията обаче е необходимо човек да е напълно възстановен от заболяването и да се консултира с лекар, уточниха от Роспотребнадзор.

В близко бъдеще Русия ще започне масово производство на ваксината срещу коронавируса на център “Вектор” и тя ще стане достъпна за масово ваксиниране на населението на Русия заедно със “Спутник V”.

Тези ваксини са много сходни помежду си. Те формират пълноценен имунитет срещу коронавирус. Според показанията и противопоказанията те са идентични. Единственото нещо е, че “ЕпиВакКорона” е по-мека, по-малко реактогенна, но формира същия имунитет, – каза епидемиологът Елена Белякова  от Централната районна болница в Талдом в интервю за Радио 1.

Тъй като индикациите за двете ваксини са абсолютно идентични, какъв вид ваксина ще бъде даден на пациент при уговаряне на среща за ваксинация срещу COVID-19, ще зависи от наличните лекарства.

От понеделник, 18 януари, в Русия започна масово ваксиниране на населението срещу коронавирус. В момента жителите на страната могат да бъдат ваксинирани безплатно и доброволно с ваксината Sputnik V, разработена от Център “Гамалея”. Според ръководителя на Роспотребнадзор Анна Попова през първата година 60% от населението на страната може да бъде покрито с ваксинация.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар