Ефектът “Афганистан”: Русия и Китай на крачка от тайните на американските оръжия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През последните 20 години САЩ са отделили 83 милиарда долара, за да тренират и въоръжат афганистанската войска. Въпреки технологичното си превъзходство, след изтеглянето на американците местната армия не даде никакъв отпор на талибаните. Напротив – модерните оръжия попаднаха в ръцете на новата власт – от екипировка и щурмови пушки до бронирани машини и хеликоптери за десетки милиарди.

Вижте част от оръжието, попаднало в ръцете на талибаните >> >> >>

Неуспехът на САЩ да създадат устойчива афганистанска армия и полиция ще бъдат изучавани с години.

Парите не могат да купят воля. Основният принцип на войната е неизменен от хилядолетия – моралните фактори доминират над материалните“, обобщава ситуацията Джон Кирби, главен говорител на генерал Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ.

Какво ще се случи с огромното количество от въоръжение, е основният въпрос, занимаващ най-влиятелните регионалните и световни сили, начело със САЩ, Русия, Китай и Иран. Притесненията им са колкото големи, толкова и различни.

Притесненията на САЩ

Сателитни снимки разкриват, че в Узбекистан са дезертирали 46 самолета и хеликоптера на афганистанските ВВС

Снимка: Twitter

Милиарди долари! Най-новите ни хеликоптери Black Hawk сега ще бъдат изучавани от Русия, Китай и всеки друг, защото това е най-добрата технология в света“, заяви възмутен бившият американски президент Доналд Тръмп в интервю за Fox News.

Изтекли в интернет сателитни снимки разкриват количеството на афганистански хеликоптери и самолети, приземили се в Узбекистан. Азиатската страна поддържа тесни връзки с Русия, а по данни на разузнаването в нея са кацнали 22 самолета и 24 модерни хеликоптери.

Истината е, че мнозинството от държавната администрация и висши военни на Афганистан дезертира в близките страни.

Узбекистан е един от близките съюзници на Русия, като двете страни реализираха съвместни бойни учения преди по-малко от седмица. Управляващите в бившата съветска република считат Китай за все по-близък партньор.

В Таджикистан също са попаднали няколко самолета, един от който се е разбил при кацането си.

По данни на разузнаването на САЩ над 25% от инвентара на ВВС на Афганистан се е озовал в Узбекистан и Таджикистан.

Така вълненията, че геополитическите противници на САЩ ще могат да изучат лесно американското оръжие, се оказват основателни.

Сред намиращите се в Узбекистан американски оръжия, купени за афганистанската армия, са хеликоптерите UH-60 Black Hawk, самолетите Cessna AC-208B Combat Caravan, както и витловият щурмовик Embraer EMB 314 Super Tucano. Макар да липсват реактивни изтребители, Русия или Китай биха имали голям интерес към двигателите, авиониката, радарите и кодиращите системи на американските хеликоптери.

Притесненията на Москва

Талибаните вече разполагат с вушителен парк от пленена лека бронирана техника

Снимка: Twitter

След изтеглянето на американците и дезертирането на централното правителство талибаните разполагат с огромно количество леко стрелково оръжие, муниции, артилерия, джипове и бойни руски хеликоптери.

Те могат да използват оръжията за агресия към съседна страна, износ на ислямски екстремизъм и дестабилизация на Централна Азия. Това би бил голям проблем за Русия и Китай.

Москва ще трябва да инвестира и може би дори да разположи свои сили по граничните на Афганистан бивши съветски републики, за да попречи на по-нататъшната дестабилизация на региона.

Смятаният за негласен говорител на Кремъл и бивш министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна Игор Стрелков – Гиркин има друга теза.

Колко лесно САЩ предадоха това оборудване на афганистанската армия. Как я “напомпаха” с оръжия за милиарди. Не знаеха ли, че сама тя няма да издържи дълго атаките на талибаните? Всичко това ме кара да подозирам, има сключено тайно споразумение между американците и талибаните относно бъдещото използване на тези оръжия“, заявява Стрелков пред НСН.

Прогнозата на Стрелков е, че талибаните ще бъдат притиснати да осъществят експанзия навън. Жертва на оръжията им могат да са не само съседните страни, но и Русия.

Притесненията на Китай

Пленени от талибаните руски хеликоптери, купени преди това от САЩ

Снимка: Twitter

Превръщането на Централна Азия в зона на нестабилност би било пагубно за Китай, който разчита на изграждането на инфраструктурния мегапроект “Нов път на коприната”. Пекин смята да похарчи милиарди, за да установи бърза сухоземна връзка с Европа, но евентуална експанзия на талибаните и идеологията им биха били голяма пречка.

Друго притеснение на Китай е навлизането на ислямски екстремисти на негова територия.

Според руски анализатори е много вероятно в бъдеще режимът на талибаните да опита да потуши вътрешното недоволство с експанзия навън.

Притесненията на Иран

Една от многото американски бойни машини, пленени от талибаните

Снимка: Twitter

Притеснения има и за Иран. В Афганистан шиитите съставляват 10% от населението. Те живеят сравнително капсулирани от останалите и може да се превърнат в първата цел на талибаните, които са сунити. Ако тази хипотеза се реализира, то е много вероятно Иран да се окаже замесен в продължителен кървав конфликт по границите си.

Макар Русия, САЩ, Китай и Иран да имат различни притеснения, то анализаторите от двете стари са единодушни, че оръжието за милиарди, изоставено в ръцете на талибаните, много скоро може да се превърне в “буре с барут”, което да взриви региона.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар