Ефектът Денков: Национална детска болница ли? Забравете!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проблемът с изграждането на Националната детска болница не е в липсата на средства. Напротив, пари има. Проблемът е в липсата на ясен план и в управлението на целия процес от страна на държавата. В този смисъл лансираната преди ден идея проектът да тръгне в нова посока – с публично-частно партньорство, отклонява вниманието от важните въпроси.

Това коментира пред Mediapool Мария Брестничка, член на Обществен съвет за изграждане на Национална детска болница и представител на Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ и Националната мрежа за децата.

Двете организации излязоха с обща позиция до премиера и здравния министър относно реализацията на проекта след като преди ден фондация „Даная“ предложи на държавата публично-частно партньорство за изграждането на болницата и набирането на дарителски средства в допълнение към държавното финансиране.

„Нашите резерви не са срещу конкретна инициатива и не са от вчера. Големият проблем не е, че няма пари. Пари има. Проблемът не е в парите, а в управлението им и в управлението на целия процес“, коментира Брестничка по повод идеята за публично-частното партньорство.

По думите ѝ това, което бави процеса по изграждането на детската болница, е липсата на ясен план от страна на държавата за реализацията на проекта и постоянното му рестартиране при всеки нов министър, при всяка промяна в ръководството на държавната Здравна инвестиционна компания, натоварена с изграждането на болницата, както и при лансирането на поредната нова идея за болницата.

„Всеки път, когато дойде нов министър, ново ръководство, когато се появи някаква нова идея, процесът с изграждането на детската болница се рестартира и ние започваме пак отначало или се занимаваме с една много малка част от целия процес. Ако няма институция в тази държава, която да има много ясен план какво трябва да се случи, то никога няма да се случи. За петте години, в които рестартираме процеса всеки път, когато някой изскочи с нова идея, ние можехме да имаме построена болница“, казва Брестничка.

Тя посочи, че дори определеният преди 3 години бюджет от около 100 млн. лв. за изграждане на болницата, да се окаже недостатъчен, което най-вероятно ще се случи, то държавата няма проблем да ги осигури. „Знаем, че има намерение за партньорство с Европейската инвестиционна банка, знаем че е и въпрос на бюджетиране и в държавата няма липса на пари, особено като се казва, че Националната детска болница е приоритет“, посочва тя.

Затова двете организации настояват премиерът и здравният министър публично да заявят смятат ли, че е небходим дарителски ресурс за изграждането на болницата и ако да на какви разчети почива това.

Според Брестничка основният проблем е в това, че липсва ясен план за създаването на Националната детска болница: какви са необходимите клиники и отделения, откъде ще дойдат медицинските и немедицински специалисти за обезпечаване на тяхната дейност, как ще се случи пребазирането на съществуващите педиатрични звена, които в момента са разпръснати в различни болници, какви са потребностите на децата пациенти и техните родители, какъв ще е правният статут на бъдещата болница и въобще каква реформа ще се прави във финансирането на детското здравеопазване.

„Досега ние не получаваме отговори от МЗ на нашите искания да се представи такъв план“, казва Брестничка. На поне част от тези въпроси трябва да отговори анализа за нуждите на педиатричните грижи у нас, който се изготвя с подкрепата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и скоро трябва да е готов. Ако има въпроси, на които анализът евентуално не отговаря, те също подлежат на уточняване докато се оформи ясен план за действие стъпка по стъпка.

Брестничка откроява като проблем и това, че не е ясно кой в Министерството на здравеопазването е ангажиран с процеса по изграждането на болницата: „Сега сме се съсредоточили върху това кой и как ще строи болницата, къде ще я строи, какво трябва да има като инфраструктура и това е в задачите на Здравната инвестиционна компания.

Обаче има и редица други въпроси, които не касаят самото изграждане. Например въпросът за работната сила, т.е. да се гарантира, че в сградата ще работят необходимите специалисти. Здравната инвестиционна компания не може да осигури план за прехвърляне на сега съществуващите клиники в Националната детска болница. В МЗ обаче остава неясно кой отговаря за всички тези неща“, посочи тя.

„Всички тези въпроси не се решават с дарения, а с добро управление. Затова е важно да знаем каква е позицията на Министерския съвет и Министерството на здравеопазването относно плана за изграждане на детската болница“, посочи Брестничка.

„Темата за публично-частното партньорство размива съществените въпроси и отклонява вниманието от тях. Това е идея, която дори да бъде обсъждана, то това следва да се случи на много по-късен етап, когато изброените въпроси бъдат решени“, смята тя.

Брестничка изрази притеснение и от доводите, с които беше сменено предишното ръководство на Здравната инвестиционна компания за изграждането на детската болница, а именно: че „бави работата“, тъй като при предишния директор Елена Пенева Общественият съвет за първи път е видял опит да се подреди работата и да се придвижват процесите напред. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар