Сняг

Ефектът Денков: 800 000 домакинства са без ток заради снега

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 800 000 домакинства в цялата страна са без ток. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Румен Радев, който даде брифинг с актуалната метеорологична обстановка, предаде БНТ.

„В тези сложни часове работят на терен хиляди наши колеги. Трети поред уикенд ситуацията е сложна. Благодаря им за работата и неуморния труд“, подчерта министърът. Към 17:00 ч. всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени, съобщи Радев.

В района на „Електроразпределителни мрежи Запад“ има 778 населени места без ток – това са малко над 300 000 абонати. Най-много са абонатите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил, посочи Радев.

В района на „Електроразпределение юг“ 55 населени места са без ток – това са над 300 000 домакинства.

„В северната част на този регион е най-сложна обстановката – това са Стара Загора, Сливен, Хасково, населени места край Пловдив и Смолян“, обясни министърът.

196 000 клиенти на „Електроразпределение Север“ в 779 населени места в Североизточна България също са на тъмно.

Към 15:00 ч. близо 200 000 абонати в 832 населени места бяха без електрозахранване, съобщиха от Енерго-Про. Дружеството работи в 9 административни области в Североизточна България – Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Премиерът Николай Денков очерта тежката картина още сутринта – в над 1000 населени места все още няма подаване ток. Ситуацията е тежка в почти цялата страна, обяви министър-председателят след извънредно съвещание в Министерския съвет, в което участваха онлайн и областните управители. Мъж е починал вследствие на студа в Казанлък, съобщи междувременно БГНЕС. Тялото му е намерено до контейнери за смет. Мъжът е бил бездомен и е нощувал по улиците на града. Това е първата официална жертва на студовете тази зима.

В нощта срещу неделя над 100 души са били освободени от снежни капани. Премиерът каза, че обстановката е можело да се предвиди, но не и да се предотврати. По думите му „бързо“ в този случай „означава наличните екипи да имат достатъчно време да отстранят всички подреди, а те са стотици по ел. захранването“.

„Продължават да се разчистват пътищата, но има няколко области, в които е изключително трудно, защото снеговалежът продължава комбиниран със силни ветрове“, каза Денков и предупреди, че в Шумен, Силистра и Разград ще продължи да е тежко и през следващите часове.

„Мобилизирани са всички екипи, работят, но където има силен вятър, продължава снеговалежът, няма как да излязат екипите и да оправят жиците, защото това е опасност за живота на електротехниците“, посочи премиерът.

ра.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар