Ефектът Киро: Двойни и тройни цени на парното от 1 януари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече няма субсидии за топлофикациите

КЕВР ще се самосезира

От 1 януари сметките за парно може да са два-три пъти по-високи спрямо миналата година, стана ясно от думите на инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. От асоциацията преди дни поискаха от 1 януари цените на парното да нараснат с още 60%, след като от 1 юли има повишение с 40 на сто.

„Говоря за 60%, за да не плаша хората, реалното необходимо увеличение е със 100%“, каза във вторник инж. Кремен Георгиев. Това означава цените на парното да станат два пъти по-високи от настоящите и близо три пъти по-високи спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., от 1 януари тя може да стане близо 600 лв. А сметка от 300 лв. може на нарасне на близо 900 лв.

КЕВР е длъжна да се самосезира и да промени цените на парното от 1 януари, ако прогнозните цени на газа, при които са определени настоящите цени на парното, не се сбъднат, както става в момента, обясни Кремен Георгиев. Цената на газа е била 120 лв. За мегаватчас при пресмятане на цената на парното, а сега цените на спот пазара са 400 лв.

Увеличението на цената на парното само с 40% от 1 юли стана възможно в резултат на 1 млрд. лв. субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма, каза председателят на АИКБ Васил Велев. Тези пари бяха използвани, за да се покрие разликата между 50 лв. за мегаватчас за миналия отоплителен период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А цената вече не е 120 лв., а в момента е 300 лв., и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев.

Според него това не може да се допусне, защото при силно субсидираната цена на електроенергията всички ще спрат парното и ще се отопляват на ток. И електропреносната мрежа в София няма да издържи.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар