Ефектът Киро: Ракията поскъпна 50 на сто

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Увеличението е спекулативно, категорични са потребители

Домашната също излиза по-скъпо заради цената на гроздето и казаните

Най-евтините излизат 8 лева

Българската ракия поскъпна с между 20 и 50 на сто от пролетта насам, показва проверка на “Труд”. Причината според потребителите е спекула, а според производителите по-високи разходи в резултат на драстичното увеличение на енергоносителите (ток и газ), както и на горивата за транспортиране на готовата продукция.

Най-евтините марки в разфасовки от половин литър и 700 мл се продават за около 8 лева, докато преди година същите са се предлагали за около 6 лева. По-скъпите питиета са увеличили цената си и повече.

“Не могат да ми продават едно шише с ракия от миналогодишната реколта с подобно увеличение”, бе категоричен клиент на една от най-големите вериги за алкохол на достъпни цени. “На какво се дължи това поскъпване, ако не на спекула, при условие, че продуктът е произведен още преди година, когато цените и разходите за производство бяха други. Неслучайно пазаруваме по-скъпо от европейците един и същи стоки, а сега посегнаха и на ракията”, заяви потребителят пред “Труд”.

Домашните вино и ракия от тазгодишната реколта също ще ни струват по-скъпо. Причината е поскъпването на работата на казаните заради сериозния ръст в цените на горивата, както и изкупните цени на гроздето, които през тази година достигат до 80 стотинки – левче за килограм. Плодовете също се търгуваха минимум по толкова. В същото време поскъпна и захарта, така че крайната стойност на домашнярката ще е между 30 и 50 на сто по-висока спрямо миналогодишната, изчислиха майстори на високо градусовата напитка.

Поскъпване, за което никой не говори, е това на бутилките, в които се предлагат питиетата. Заради цената на газа производството на стъклени изделия намаля, доставките се забавиха, а цените са наистина драстично по-високи, обясни производител, пожелал да остане анонимен пред “Труд”. По-високи са и разходите за тапи, етикети, кашони, за труд и за транспорт, оправдават се от бранша.

Самите търговци също увеличават надценките, заради хладилните витрини в обектите, които вдигат разходите им значително благодарение на скъпия ток за бизнеса и се разпределят правопропорционално на всички предлагани стоки в магазините. Още по-сериозно е поскъпването в хотели и ресторанти, където и разходите за персонал и предоставяне на услуги са и по-високи.

Така в крайна сметка цената на родните ракии почти се изравни с тази на по-евтините марки уиски. А изборът с какво питие да седнат на масата остава за потребителите.

Купуват изостанала от избите

Дървата оскъпяват домашнярката

Светлана Василева,
ТРУД, Благоевград

Цената на дървата рязко се повиши, а това рефлектира и върху цената на домашната ракия. Ако допреди месеци гроздова се намираше по 5-6 лева за литър, сега майсторите търсят по пазарищата между 9-10 лева за литър.

А повечето фамилии, които имат суровина, приготвят ракия само за домашната трапеза. В търговската мрежа масово твърдят, че рязко е намаляло търсенето и купуването на алкохол, защото цената му стана непосилна. За сметка на това пък отново се развъртя търговията на черно, има винпроми, които нерегламентирано продават в пластмасови бутилки по 6 лева литъра мастика, ракия и други.

Онези, които не могат без алкохол, шетат из селата и изкупуват на бабите ракията, изостанала през годините по избите. Плащат им по 5 лева на литър или пък се прави натурална размяна – литър срещу 5 кила картофи.

В търговската мрежа пък се купува предимно алкохолът на промоция и се търси евтиното, а не качеството.

В Бургас: Българският алкохол се вдига непрекъснато

В Бургас българският алкохол поскъпва непрекъснато, дори по няколко пъти в седмицата, казаха пред „Труд“ търговци.

Водката например, в последната седмица е поскъпнала цели три пъти.

Една от най-разпространените марки водка е била 15-20 лева. За два месеца цената й е увеличена на 19-40 лева. Между 3 и 5 лв. са увеличени цените и на българските мастика, ром и различни видове ракии. Бирата е поскъпнала  със 7- 8 стотинки на бутилка.

Прогнозите са, че и българските вина от новата реколта грозде също ще се появят с по-няколко лева повече за бутилка.

Край плажа във Варна

Малката наливна бира струва колкото голямата миналото лято

Даниела Фархи,
ТРУД, Варна

Солидно поскъпване на наливната бира има по крайбрежните заведения във Варна. Малката наливна българска бира там се продава за 2,50-3 лв., почти колкото струваше миналото лято голямата. За нея сега клиентите броят от 3,50 до 5 лв.

Ако поръчат вносна, цената стига 7 лв. Бутилираните български бири в кръчмите масово се продават по 4 лв. за 500 мл, вносните – от 4,70 до 6-7 лв.

Преди година бутилките са стрували средно с 1-1,20 лв. по-малко. По-малко – по 30-40 ст., е увеличението при високоалкохолните напитки. На много места 50 грама български ракия, джин, водка и ром от масови марки се намират за 2,50-2,60 лв.

Сервитьори обясняват, че питиетата идват по-скъпи от складовете, а там ги получавали с нови цени от производителите.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар