Ефектът “Киро”: Ужасяващи сметки за парно шокираха столичани

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
  • Платете с 3% отстъпка до 31 май и чакайте изравнителите фактури, съветват от “Топлофикация София”
  • Абонатите на “Топлофикация София” започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени.

“Вярно е, че миналия месец бе необичайно хладен, но 400 лв.?! Не сме живели в сауна, със сигурност”, сподели изнервен читател на “Сега”. Други твърдят, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са само с 10-20 лева по-високи от мартенските, но има и доста по-големи разлики.

От “Топлофикация” са готови да разгледат всеки конкретен казус, в който клиентът има съмнения в калкулациите.

Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон. Заради бум на получените жалби националният омбудсман Диана Ковачева дори настоя през февруари Държавната агенция по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.

Така или иначе, има обективна причина за по-високи сметки през току-що приключилия отоплителен сезон. Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято Комисията за енергийно и водно регулиране одобри 40% скок на топлинната енергия на “Топлофикация София” от 1 юли – от 98,48 лева за мегават на 137,86 лв. Така дори намалението на ДДС от 20 на 9% не донесе особено облекчение за потребителите.

“Топлофикация София” вече публикува всеки месец на сайта си данни за подадената топлинна енергия и за средномесечната температура в графичен вид.

От илюстрациите се вижда, че през април т.г. средната температура е била 8.9 градуса, а през април 2022 г. – 10,5 градуса. Освен това миналата година спирането на парното започна на 26 април, а сега топлоподаване имаше чак до 1 май.

Тези обяснения дават отговор защо в сравнение с април 2022 г. сметките сега са с 30-40 процента по-високи. Но остава загадка защо са по-високи и спрямо март 2023 г., който беше и по-хладен, и с ден по-дълъг от април, и както показва графиката, подадената към абонатните станции топлоенергия е била доста повече.

“Информирането на потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се изготвят на база прогнозни данни, се извършва с цел предоставяне на възможност за контролиране на потреблението и планиране на разходите”, посочва на сайта си “Топлофикация София”.

Изготвянето на същинските сметки за тези абонати предстои. Сега върви засичане на топло- и водомерите в жилищата, след което фирмите за дялово разпределение ще изготвят т.нар. изравнителни фактури за приключилия отоплителен сезон, в които ще се отрази разликата между прогнозно начисленото и реалното потребление. В случаите, когато се окаже, че са надвзети суми, те ще бъдат върнати на клиентите – чрез намаляване на следващите сметки.

Междувременно от топлопредприятието напомнят, че който си плати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.

КАМПАНИЯТА

В ход е отчетната кампания за сезон 2022/2023 за всички клиенти, които заплащат на база прогнозно потребление, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се осъществява веднъж годишно, напомня “Топлофикация София”.

На основата на извършените отчети се изготвят изравнителни сметки за всички потребители в сградата, като се преразпределя измерената за отчетния период топлинна енергия. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата между прогнозно начислените количества и реално консумираната от Вас енергия в рамките на отчетния период. Топлинният счетоводител е задължен да предостави изравнителната сметка в срок до 15 юли.

Топлинният счетоводител е длъжен да даде две дати за отчет на уредите, като поне едната трябва да бъде в извънработно време. Ако пропуснете тези две дати, можете да поискате извънредна, но срещу заплащане по ценоразпис на фирмата за дялово разпределение.
Ако фирмата за дялово разпределение не отчете показанията на уредите заради неосигурен достъп, на абоната се начислява служебен разход на енергия, който води до доплащане в изравнителната сметка.
Клиентите, които имат дори един уред с недистанционно отчитане (разпределители/апартаментни топломери или водомери за топла вода), трябва да осигурят достъп до имота, включително и там, където отоплителните тела не се използват или са свалени.
Всеки може да направи рекламация и да заяви допълнителен отчет в срок до 31 август.
Евентуалните корекции след допълнителния отчет променят изравнителните сметки на всички в сградата.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар