ЕЦБ: Бавната ваксинация е заплаха за финансовата стабилност – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската централна банка предупреди днес, че бавният темп на ваксиниране срещу COVID-19 в някои части на света може да застраши финансовата стабилност, макар възстановяването на икономиката вече да е в пълен ход.

„Продължаващото икономическо възстановяване с устойчива бизнес активност в еврозоната намали много от най-лошите ни страхове за икономически белези и повишен риск от кредитно неизпълнение след COVID-19“, посочва институцията в полугодишния си доклад, публикуван днес.

Рисковете, свързани с пандемията, обаче не са изцяло изчезнали, най-вече поради факта, че напредъкът на ваксинационния процес продължава да е бавен в редица региони по света, изтъква вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в преамбюла на документа, цитиран от АФП.

Вирусът продължава да се разпространява и има нов скок в броя на новозаразените в Европа. Днес в Германия бяха отчетени рекордните над 52 000 случая на COVID-19, а Франция вчера премина бариерата от 20 000 души.

„Предвид нарушеното функциониране на пазара на труда и на търсенето, пандемията продължава да бъде един от основните рискове за бъдещия икономически растеж“, предупреждават от ЕЦБ.

Картината със заплахите за икономиката в документа се допълва от натиска върху световните вериги за доставки и повишените цени на енергията, които също са предизвикателство за инфлационните перспективи, стандарт, върху който ЕЦБ се опира при определяне на паричната си политика.

Франкфуртската институция предупреди и за рог на изобилието на някои пазари, дължащ се на оценката на финансовите активи и недвижимите имоти. Тези сектори са изложени на риск от корекции, тъй като компаниите и държавните финанси отчитат по-високи равнища на задлъжнялост след пандемията.

Подобни „балони“ парадоксално са свързани с щедрата и евтина парична политика, която ЕЦБ води от години, за да подкрепя икономическата дейност.

След края на конференцията на ООН за климата миналата седмица ЕЦБ призова към конкретни и адекватни действия по климатичните промени, които да ограничат рисковете за финансовата система.

Източник:БТА

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар