ЕЦБ попари надеждите за “каскадно” понижаване на лихвите

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изабел Шнабел, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), призова към предпазливост в очакванията за “каскадно” понижаване на лихвите на фона на запазващите се инфлационни рискове. Това съобщи днес японският в. “Никей”, докато централната банка на еврозоната се готви за заседанието си през юни, на което се очаква да понижи водещите си лихви.

Докато сваляне на лихвите идния месец може да е оправдано предвид новите икономически данни и прогнози, след този момент нещата далеч не са толкова сигурни, посочва Шнабел, цитирана от БТА.

Миналия месец ЕЦБ запази основната си лихва на рекордно високо ниво, но се очаква на следващото заседание да я понижи от 4 на сто до 3,75 на сто.

Основната инфлация в еврозоната през април спадна до 2,7 на сто от 2,9 на сто през март. Целевото равнище, определено от ЕЦБ, е 2 на сто.

Каква е ситуацията с Фед и американските лихви

“Ястребови” изявления на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) донякъде отслабиха пазарния оптимизъм по отношение на предстоящото облекчаване на паричната политика на Американската централна банка, причината за което бяха сигналите за отслабваща инфлация в Съединените щати, отбеляза анализаторът Георги Вулов от 3eNews.

Статистическите данни, публикувани тази седмица, показаха забавяне на темпа на растеж на потребителските цени в САЩ през април и следователно увереността на търговците, че Федералният резерв ще намали лихвите през септември, нарасна.

Въпреки това президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс каза вчера, че са необходими повече данни, потвърждаващи устойчивото забавяне на инфлацията, за да се вземе решение за намаляване на лихвите. 

Колегата му от Фед на Кливланд Лорета Местър също вярва, че членовене на борда на Фед се нуждаят от повече доказателства за спадаща инфлация, за да бъдат уверени, че е на път да постигне целта на централната банка от 2%. “Постъпващите данни показват, че ще ни трябва повече време, за да получим тази увереност”, каза тя.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар