Ешерихия коли в чешмите в Силистренско – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предписания за поставяне на табели върху селските чешми водата да не се използва за питейно-битови нужди са направени на кметовете на град Главиница и селата Българка и Срацимир в община Силистра, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Силистра, след като техни инспектори правиха проверки през месец май. Причината е, че водата в тях не отговаряла на нормативните изисквания, а пробите са показали наличие на колиформи и ешерихия коли.

От РИОСВ съобщиават още, че през миналия месец са регистрирани 31 случая на чревни инфекциозни заболявания, 21 от които са причинени от ентероколити. В село Българка, където селските чешми са 25, жителите са предупредени да не ползват водата за пиене. Същото е положението и в село Срацимир, където безплатната вода на петте чешми се използва само за поливане и пране на черги, заяви кметът Георги Костадинов. Той допълни, че жителите са подготвени за този сезон от годината, когато дъждовете размътват и замърсяват каптажите на естествените водоизточници.

Проверките на санитарните инспектори са установили нарушения и за два плувни басейна по показатели за амоняк и нитрати. Във водоизточници от централното водоснабдяване няма установени отклонения. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар