Е-ваксинацията стартира само с “АстраЗенека”, за другите ще се чака

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксинирането на граждани, записали се през електронната система на МЗ, ще започне само с наличните дози ваксина на “АстраЗенека”. Посочилите като предпочитание на други препарати ще трябва или да се задоволят с “оксфордската”, или да чакат по-късна дата. Всички, които са се записали за имунизация с иРНК ваксина, ще трябва да изчакат, докато има количества от “Пфайзер”/”Бионтех” и “Модерна” за имунизации извън фазите и ангажираните с изборния процес. Това заяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването д-р Жени Начева.

Около 70 000 души са се записали в електронния регистър за ваксиниране срещу COVID-19 за периода от 11 до 31 март. 56,5 % от тях са над 50-годишна възраст са, като между 70 и 79 години са около 10 000 души, между 60 и 69 години са около 15 000 души, а между 55 до 59 години са около 12 000 души.

Около 30 процента – над 30 000 души, са се записали на територията на София-град, на територията на РЗИ-Пловдив – над 10 000 човека, на РЗИ-Варна – над 7000 души, приблизително по 7000 души – в РЗИ-Бургас и в Софийска област. По около 3000 човека са записани в Плевен и Стара Загора. С най-малък брой записани са Видин, Смолян, Сливен, Монтана, Разград – с по около 700 желаещи да се ваксинират към този момент. Най-голям дял от заявилите желание за записване са във ВМА, “Пирогов”, “Св. Ана” в столицата, в Александровската болница, в РЗИ-Стара Загора.

В страната ще има над 335 ваксинационни центъра.

Ваксинационната програма започва от 11 март и до края на седмицата са записани около 20 000 души. Осигурени са 20 000 дози от оксфордската ваксина за процеса през тази първа седмица, каза Начева. Тя отбеляза, че днес във всички РЗИ се водят срещи и разговори с представителите на ваксинационните пунктове за началото на процеса.

“Създадена е организация, където има свободни места и часове, да се включат и хора, които са в приоритетните фази на националния план за ваксинация, и все още не са ваксинирани”, отбеляза Начева.

Тя посочи, че като всяко начало може да има организационни проблеми, и помоли всички за разбиране, толерантност и комуникация.

Семейните лекари също ще получават ваксини, каза Начева и допълни, че те са в диалог с личните лекари, които през следващите седмици ще получават допълнително дози. Тя отбеляза, че се опитват да регулират процеса спрямо наличните количества ваксини в страната и спрямо доставките. По думите й, няма приоритетизиране на медицинските заведения пред личните лекари за доставка на иРНК ваксини. Начева обаче обясни, че към лечебните заведения се насочват и ваксините за приоритетните групи от националния план, които се ваксинират предимно с иРНК. От друга страна, към личните лекари ще бъдат насочвани дози ваксини за възрастните хора и хората с хронични заболявания, които също са част от приоритетните групи в националния план.

Тя отбеляза, че е направена организация, за да се обхванат и лицата, останали от фазите, и да се работи по масовата ваксинация чрез електронния регистър. Където има струпване, ще се насочат допълнително екипи от РЗИ, които да извършват ваксинация.

Предпочитанията за ваксини ще са обвързани с наличните дози в страната, каза още заместник-министърът в отговор на репортерски въпрос. Преценката на лекаря трябва да бъде водеща при избора с каква ваксина ще се ваксинира пациентът, допълни тя. Според нея не е отменено правото на хората да изчакат ваксиниране с иРНК ваксина, и те ще могат да се запишат отново за ваксинация.

До края на тази седмица приоритетно се ваксинират хората, които ще участват пряко в изборния процес, каза Начева. По думите й, в момента тече поставянето на втора доза на хора от избирателните комисии.

Записването в електронния регистър ще е за 21 дни напред, скоро ще започне записването за първите дни на април.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар