Е, остана ли някой, който да не вижда, че живеем в диктатура?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Към хунта ли вървим?

Когато политиците напълно се провалят, опират до помощта на армията.

Но не за опазване на границите иде реч, а за въдворяване на ред вътре в държавите. Примерите в това отношение не са малко – и от историята, и от световната практика.

Ето че и военният ни министър Каракачанов пробутва същата идея с нови промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които иска войници и танкове по улиците на българските градове “в случай на терор и опасни безредици”.

Веднага възниква първият въпрос: кои са тия митични “нарушители на обществения ред”, които така стряскат властта? Отговорът е пак в законопроекта – ще решава Министерският съвет. Явно по свое усмотрение, а военният министър ще определя каква сила да се използва. Браво, Каракачанов! Близко до ума е, че така всеки спонтанен бунт, протест или гражданско неподчинение, каквито имаме в последните месеци, може да се квалифицират като безредици. А отговорът ще е хвърляне на войската срещу народа. Кого ще варди тя? И от кого? Веднъж изпуснахте ромите да вилнеят безнаказано и да убиват, сега ще тероризирате и българите.

Струва ли си да се припомня въобще, че армията има съвсем друга роля и статут и ползването й за полицейски функции е абсолютно противоконституционно? Че с нея не се решават вътрешни проблеми освен, ако тези проблеми не създават ВОЕННА заплаха, която застрашава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страната. Или може би ще се въвежда военно положение? Нито законът, нито подготовката, въоръжението и дори манталитетът на военните не позволяват участието им в дейности, за които си има полиция и жандармерия. Да не говорим, че и без друго полицията ни е доста многобройна и с най-голям бюджет, та сега и армията да се занимава с обществения ред.

Е, остана ли някой, който да не вижда, че живеем в диктатура? Че ни управлява шайка, за която опазването на властта се е превърнало в самоцел.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар