ЕK обяви създаването на Служба за изкуствен интелект – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия обяви в сряда, че е създала Служба за изкуствен интелект като част от прилагането на Законодателния акт за ИИ (AI).

В офиса ще работят 140 служители, включително технологични специалисти, административни асистенти, юристи, специалисти по политики и икономисти, разделени в няколко звена, фокусирани върху съответствията със Закона за ИИ, безопасността, роботиката и иновациите, наред с други.

Създаването на Службата за изкуствен интелект е факт, след като седмица по-рано Европейският съвет одобри Закона за изкуствения интелект на ЕС – първата в света правна рамка за изкуствения интелект. Очаква се законът да влезе в сила следващия месец, а разпоредбите му да се прилагат след две години. Законодателството има за цел да гарантира развитието на безопасни и надеждни системи за ИИ на единния пазар, както и да защити правата на гражданите на ЕС.

“Законът за ИИ се прилага само за области в рамките на законодателството на ЕС и предоставя изключения, като например за системи, използвани изключително за военни и отбранителни цели, както и за изследователски цели”, отбеляза тогава Съветът. Законът ще позволи на ЕС да създаде служба за изкуствен интелект в рамките на Европейската комисия, която да налага общите правила в целия съюз, научна група от независими експерти, борд, включващ представители от държавите-членки, и консултативен форум за заинтересованите страни.

“В сътрудничество с разработчиците на изкуствен интелект, научната общност и други заинтересовани страни, Службата за изкуствен интелект ще координира изготвянето на най-съвременни практически кодекси, ще провежда тестове и оценка на модели на изкуствен интелект с общо предназначение, ще изисква информация, както и ще прилага санкции, когато е необходимо”, се посочва днес в изявлението на ЕК.

Службата също така ще изготви насоки относно дефиницията и забраните на системата за ИИ, които трябва да бъдат изготвени шест месеца след влизането в сила на Закона за ИИ, както и кодекси на практиката за задълженията за моделите с ИИ с общо предназначение, които трябва да бъдат изготвени девет месеца след влизането в сила.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар