йорданка фандъкова пари

Жажда за власт! Напрежение и битки кой да влезе в общинските листи на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Битки за места в общинските листи на ГЕРБ ще се водят до последно. Колко да са „старите“ кадри, какво обновление да се допусне, колко места да получат коалиционните партньори, което забавя регистрацията на партията, съобщава „Дневник“ от свои източници, участващи в разговорите за бъдещите общински съветници. В понеделник 23 септември е крайният срок за регистрация.

В петък следобед бяха ясни само първите четири места. Очаквано кметът Йорданка Фандъкова е начело на претендентите за мандат в общинския съвет. След нея е едно от новите лица, обявени от Фандъкова преди дни – известният кардиохирург проф. Иво Петров, когото тя представи като едно от новите попълнения в екипа си.

Трети се очаква да е председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков, а след това Малина Едрева. Яснотите едва няколко дни преди крайния срок за регистрация обаче свършваха дотук. Кой попада в листата беше сравнително ясно, но не и на какви места.

Един от сериозните поводи за напрежение е било намерението за изваждане от кандидатските листи на дългогодишните съветници и стари кадри Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов, разказаха участници в срещите. Многократно общинари от ГЕРБ коментираха неофициално, че тримата няма да имат отново място в Общинския съвет. Те са свързвани както с доскорошния пръв заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, така и с немалко скандали в хода на мандатите им в общинския съвет.

Наскоро Орлин Алексиев каза, че се оттегля от общината по свое желание и ще се занимава с бизнеса си. Останалите двама обаче не са направили такава заявка. А Андрей Иванов в интервю на 19 септември дори даде да се разбере, че все още не е вън от листите, това е дискусионен въпрос и тема за решение от партийното ръководство. Иванов отправи и призив за баланс между новите и старите имена в листата, изтъкна и заслуги в дългогодишната си работа, добрите си отношения с лидера та ГЕРБ Бойко Борисов.

На едно от последните заседания на Столичния общински съвет за закриването на сесията и на работата на този съвет, двамата пък са видени да говорят из кулоарите на „Московска“ 33 с други съветници и партийни кадри в ГЕРБ, разказаха свидетели.

Още при сключването на предизборното споразумение между ГЕРБ и СДС, се заговори за сделка със сините, като ГЕРБ вземат на предни позиции сред кандидатите си за нов мандат по-голямата част от досегашните общински съветници на СДС. За подобна договорка се говори в общинските среди от около месец и половина.

От ГЕРБ-София обаче реагираха, че не са склонни с лека ръка да приемат всичко това. И че „запазените места“ за хората на СДС ще са не повече от две. В момента СДС имат четирима съветника – Радослав Абрашев, Борислав Бориславов, Антон Койчев и Теодор Петков. От СДС са и районните кметове на столичните райони „Кремиковци“, „Витоша“ и „Красно село“, които също се очаква да бъдат кандидати на ГЕРБ за нов мандат.

Кметът Йорданка Фандъкова вече даде да се разбере, че подготвя промени в екипа си, като се очаква обновлението да засегне някои от заместниците й. В листата за общински съветници обаче също ще настъпят промени. Тя вече обяви и някои от новите лица в бъдещия си екип, които ще са и в листата. В сряда тя представи първия от „новите съветници“ – арх. Ивайло Петков, който е един от основателите на „Група Град“ – организация на архитекти, ориентирана към съвременната градска среда и архитектурните решения за София. След това обяви и проф. Иво Петров, а в петък – друг лекар, консултантът по акушерство и гинекология и началник на „Родилна зала“ в „Майчин дом“ проф. Асен Николов.

 

Йорданка Фандъкова и едно от новите лица в листите – проф. Иво Петров  Снимка: 24 часа

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар