Кирил Бойко

Жалкари: В ПП-ДБ вече са склонни на коалиция с ГЕРБ, било за доброто на България

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В ПП-ДБ, с чийто мандат управлява правителството, вече омекват за идеята да влязат в официална коалиция с ГЕРБ. Това се разбра от коментар а съпредседателя на десницата Атанас Атанасов пред Нова ТВ тази сутрин. От думите му се подразбра, че двете управляващи формации се готвят да преразгледат начина, по който представят връзката си пред обществеността.

Досега десните твърдо се противопоставяха на подписването на колиционно споразумение, каквото герберите искаха. Причината беше, че не желаеха да бъдат формално обвързани с партията на Бойко Борисов, с която враждуваха в продължение на години. Затова се появиха и странните определения като “сглобка” и “некоалиция”, с които беше обозначавана тяхната договорка. Сега обаче Атанасов призна, че ПП-ДБ са във фактическа коалиция с ГЕРБ, така че би било разумно да се състави споразумение между тях.

“Обсъждаме този въпрос (за писмено споразумение – бел.а.). Не сме взели съвместно решение. Налага се мнението, че след като в първата част от фактическата коалиция видяхме как работи и какви дефекти има, е разумно да се състави и писмено споразумение. Налице е фактическа коалиция и това е очевидно”, посочи той.

Атанасов на няколко пъти използва фразата “фактическа коалиция”. Изглежда това ще бъде новото определение за договорката им. “Ние съвместно двете политически сили от фактическата коалиция, а именно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, и подкрепящите ни от ДПС, ще трябва да направим оценка на цялото правителство и отделно на министрите, за да може в началото на март безболезнено и безпроблемно да се направи ротацията”, описа той начина, по който очаква да се случат нещата при смяната на Николай Денков като премиер с излъчената от ГЕРБ Мария Габриел.

Но потвърди, че ДПС ще участва в разпределението на постовете в държавните органи, чиито членове се избират от парламента. Десислава Атанасова от ГЕРБ говореше миналата година, че за движението са заделени една трета от тези постове. Атанасов отрече такава договорка, а само каза, че трябва да се търси консенсус между трите формации, подкрепящи правителството. И подчерта ролята на ДПС за подкрепата за правителствените политики досега, като така даде да се разбере, че партията на Доган ще остане партньор на десните и занапред.

Той похвали досегашната работа на сглобката, като заяви, че досега нямало шумни корупционни скандали. Мимоходом отбеляза, че имало едно-две изключения, макар че избегна да уточни кого има предвид. Специално за вътрешния министър Калин Стоянов, с когото ПП-ДБ влязоха в много тежък сблъсък, Атанасов сега каза, че той си върши работата за влизането на страната в Шенген. “Има грешка, има и прошка”, добави той. Така показа, че големият скандал със Стоянов след протеста срещу БФС, е окончателно затворен и забравен.

Атанасов за пореден път напомни за настояването си, че трябва да се подменят ръководствата на специалните служби. Той съобщи, че е разговарял с представители на ГЕРБ и ДПС, които са били съгласни с него за това. Миналата година обаче десният политик подаде оставка от председателския пост на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, точно защото лидерите на ГЕРБ и ДПС им отказаха да започне кадровата смяна. Те на практика позволиха и на шефа на ДАНС Пламен Тончев да запази поста си, въпреки че Атанасов и премиерът Денков настояваха за оставката му заради скандала с машинния вот.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар