Желязков на среща в парламента в Индия, разгледа библиотека и отдаде почит пред паметник на Ганди

Желязков на среща в парламента в Индия, разгледа библиотека и отдаде почит пред паметник на Ганди

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За България е приоритет да бъде поддържан положителният импулс в двустранните отношения с Индия, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков след среща с председателя на Долната камара на индийския парламент Ом Бирла в Делхи, съобщиха от пресцентъра на парламента.

След като отдаде почит пред паметника на Махатма Ганди делегацията беше посрещната в сградата на индийския парламент.

Председателят на парламента Росен Желязков разгледа библиотеката, където се съхранява калиграфско копие на индийската конституция, книги на различни езици, посветени на Махатма Ганди, както и издания на настоящи и предишни индийски парламентаристи.

Росен Желязков изрази задоволство от възобновяването на традиционно добрите и приятелски връзки между представители на законодателните институции на България и Индия след пандемията от COVID-19.

Той отбеляза, че желанието на България е отличният политически диалог на високо равнище между двете държави да бъде разгърнат и да допринесе за по-ползотворното сътрудничество в различните сфери от взаимен интерес. Като такива области Желязков посочи външната политика, икономиката, инвестициите, свързаността, правата на човека, сигурността и отбраната.

България оказва подкрепа за бързото приключване на преговорите между Европейския съюз (ЕС) и Индия по споразумения за свободна търговия, за защита на инвестиции и за географските означения, посочи Росен Желязков.

Председателят на българския парламент отбеляза, че страната ни отдава голямо значение на стратегическото партньорство между ЕС и Индия като две от най-големите демокрации и икономики в света, които имат ясен интерес да работят заедно във време, когато демократичните ценности и световната икономика са под натиск.

Росен Желязков посочи, че през последните години се отчита нарастване на двустранната търговия, но е необходимо да се работи за привличане на взаимни инвестиции.

България и Индия следва да се възползват от своите допълващи се конкурентни предимства за засилване на икономическото сътрудничество и синергия между двете държави, допълни той.

Не можем да не сме удовлетворени от наличието на широка институционална рамка и солидна договорно-правна основа на двустранното сътрудничество, отбеляза председателят на парламента. Той изрази увереност, че доброто сътрудничество между народните представители от групите за приятелство между двете страни ще продължи да дава отлични резултати и ще следи да няма празноти в законодателството, необходимо за развитие на отношенията.

В областите икономика, отбрана, наука, иновации, технологии, култура и образование съществува неизползван потенциал, подчерта Росен Желязков. Като важни сфери от взаимен интерес той открои информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, автомобилните компоненти, електрониката, текстилът и облеклата, фармацевтиката, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

По-рано днес Росен Желязков се срещна и с председателя на Горната камара на индийския парламент Джагдип Дханхар. Желязков е начело на българска парламентарна делегация, която беше на работно посещение в Република Индия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар