Жената на загиналия пилот подозира, че се прикрива ръководна грешка

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жената на загиналия при учение над Черно море майор Валентин Терзиев подозира, че се прикрива грешка на ръководния екип на полета, при който загина майор Валентин Терзиев.

Пред Нова тв Димитрина Попова разказа, че в първите дни след падането е разговаряла с десетки колеги на Терзиев, за да се опита да разбере как се е стигнало до падането на самолета. В последствие обаче информацията ставала все по-малко.

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Докарали са го за мен до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка – разбрахте ли с кого е поддържал връзка – не. Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полета протичаше нормално“. Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение. Не е тайна. Когато всичко е било изправено и някой те е ръководил. И виждайки, че има нарушение на безопасността, а той те води натам… за мен това си е просто … даже не предумишлено, а умишлено убийство“, смята е жената на загиналия пилот.

По думите ѝ мишената е трябвало да се пусне на височина от 9000 метра. Тя обаче е била пусната на 5000 метра, парашутът на мишената се е скъсал и тя е започнала да пада рязко към морето, което е принудило Терзиев да я следва до около 2000 метра със скорост от 900 км/ч.

„Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук виждам… грешка на ръководен пост, че някой виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата“, категорична е Димитрина Попова.

Разказали ѝ, че майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена: ”Излизам от атака”. Последните му думи били да. След това според ген. Русев е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага – моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано – към 05:00, и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един СМС не е изпратил“, разказва Димитрина Попова.

Рано сутринта семеен приятел попитал жената дали Терзиев се е прибрал, а малко по-късно разбрала и за станалото.

„Генерал Русев, командирът му, вече е бил вкъщи и е открил майка му. Те ми звъняха от вкъщи, за да ми кажат че е паднал със самолета. И ми казаха че всичко е станало през нощта, времето не беше добро. При падане в 1 часа през нощта и съобщаване сутринта в 9 часа – това са 8 часа. Не знам човек с какви физически възможности трябва да е, за да оцелее във водата дори с катапулт. Аз вече бях сигурна. Просто знаех, че Валентин Терзиев си е отлетял в облаците“.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар