Жертвите в Хитрино растат – в болници и под разрушени къщи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прогнозите са, че вероятно ще се увеличи борят на жертвите при вривилата се тази сутрин товарна влакова композиция с цистерни на гара Хитрино в близост до Шумен. “До момента знаем със сигурност за 4 жертви. Евакуирани са хората в непосредствена близост до мястото на инцидента. Под руините има затрупани хора”. Това съобщи за Фокус главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Самоличността на жертвите е установена, каза още Николов.

Жертвите в Хитрино растат - в болници и под разрушени къщи

Починало е 18-годишно момче, пострадало от взрива в Хитрино, съобщи д-р Атанас Атанасов, изп. директор на МБАЛ – Шумен. “Работи се вече в 6 операционни зали, пострадалите от взрива в Хитрино продължават да се обработват. Има трима на апаратна вентилация. Към Варна ще бъдат транспортирани още двама пострадали, те ще бъдат настанени в болница “Света Марина” заради баро травмите”, допълни лекарят.

Къща на възрастна жена в близост до гарата в Хитрино се е срутила, още не са я намерили под отломките, съобщи кметът на селото Нуридин Басри Исмаил. Имало обаче и още горящи къщи. От общината екипи обикалят пострадалите къщи, взимат информация и се търси как да им се помогнеу евери кметът.

Жертвите в Хитрино растат - в болници и под разрушени къщи

Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията в района край гара Хитрино, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава призовава отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от тежкото бедствие.

Президентът отправя апел към гражданите да оказват съдействие и да изпълняват инструкциите на спасителните и медицинските екипи в района на катастрофата.

“Създадена е организация за евакуиране на хората в района на инцидента”, написа във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов, който отпътува на мястото на трагедията. Борисов призова хората да даряват кръв.

“На място на произшествието са изпратени 12 пожарни и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, както и екипи на Бърза помощ. При нужда имаме готовност да изпратим още екипи. Колегите се опитват да овладеят ситуацията. В момента пътувам към мястото. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите”, призова министър-председателят.

Над 25 пострадали от инцидента в Хитрино са постъпили досега в МБАЛ – Шумен, съобщи шефът на болницата д-р Атанас Атанасов. По думите му положението е тежко, в болницата продължават да пристигат линейки с ранени.

Жертвите в Хитрино растат - в болници и под разрушени къщи

“Повечето болни са със съчетани травми, с изгаряния, с фрактури на крайници, рани по лицето и по откритите части на тялото, с много набити стъкла по меките тъкани. Част от пострадалите са в шоково състояние, започната е реанимация. Дотук трима от хората с изгаряния са транспортирани към Клиниката по изгаряния във Варна, останалите са настанени в отделението за интензивно лечение в шуменската болница. В четири от операционните зали в момента текат операции. Мобилизирани са всички екипи – хирургични, травматологични и реанимационни. Цялата болница е в пълния си капацитет мобилизирана”, каза шефът на болницата.

Д-р Атанасов обясни, че има тежко пострадали, за които не може да се каже каква е прогнозата. Пострадалите са на всякаква възраст. “Нямам конкретна информация от официални източници за загинали, но с оглед на броя на постъпващите пострадали, очевидно става дума за много сериозен инцидент, с масово поразяване и не е изключено да има и загинали на място”, посочи лекарят.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар