Жертвите в Хитрино станаха 7, има още под руините (допълнена)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жертвите от взрива в Хитрино вече са 7, броят на пострадалите остава 29. Сред тях има хора с тежки поражения. Това съобщи по bTV директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

До момента официалната информация беше за петима загинали. Според местни хора обаче е възможно да са загинали и повече от 7 души. Има и хора в неизвестност.

В момента село Хитрино вече е евакуирано. “Наложи се да помолим хората да напуснат. Рисковано е това, което ще предприемем тази нощ и искаме да намалим риска до минимум”, заяви Николов.

На място продължават работа 22 екипа на пожарната, т.е. само пожарникарите са 110 човека. Още толкова са служителите на полицията в гражданската защита.

За момента няма риск за хората, но риск ще възникне, когато започне операцията по премественото на газа от влаковите цистерни в други транспортни средства.

Жертвите в Хитрино станаха 7, има още под руините (допълнена)бнр

Евакуацията на хората от Хитрино приключи, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Очакват се екипи от рафинерията “Лукойл-Нефтохим” в Бургас, които да започнат източването на пропилена от катастрофиралите сутринта цистерни на селската гара, предаде БНР.

Общо около 1000 души бяха изведени от населеното място преди да започне прехвърляне на горивото от опасните цистерни.

Служители на Община Хитрино обикаляха къщите и помагаха на трудно подвижните хора и на по-възрастните, за да могат да стигнат до пункта, направен в началото на населеното място, до бензиностанцията. На място вече е и първият камион, който трябва да започне източването на горивото, но това ще започне едва след като всички жители на Хитрино напуснат населеното място.

По първоначална информация, дадена от кмета на Шумен Любомир Христов, около два дни ще бъдат нужни, за да бъде прехвърлено горивото, което е останало в преобърнатите цистерни.

Евакуацията върви спокойно, хората си подготвят багаж. Всички кметове на общини от област Шумен са в селото. Те предлагат на хората, които имат роднини в техните общини, да ги настанят при тях, като всяка община ще изпрати в Хитрино свой автобус.

Директорът на Областната дирекция на полицията в Шумен Ялчън Расим увери жителите на Хитрино, че къщите им ще бъдат охранявани, докато те са евакуирани.

Община Шумен има готовност да предостави бази за хората, които няма къде да отидат. Пожарникарите продължават да охлаждат цистерните, една от които все още гори и потушават локални запалвания.

Информация за нови жертви няма. В Хитрино са планинските спасители с кучета. Започна операция по изваждането на мъж от руините, за когото се предполага, че е жив.

Петима души загинаха, а поне 29 са ранени след взрива на пробан бутан от товарен влак, дерайлирал в района на гара Хитрино тази сутрин. Спасителите продължават да търсят оцелели под срутените домове

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар