Жертви на домашно насилие могат да се жалват в специална приемна под тепетата – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приемна за жертви на домашно насилие заработи в най-голямата болница в Южна България – Университетската “Свети Георги”. В нея пострадалите ще получават безплатно психологическа и юридическа подкрепа. Медицински специалисти от здравното заведение вече са обучени как да разпознават белезите на насилието.

Приемната е открита с подкрепата на Министерството на правосъдието, МВР-Пловдив, УМБАЛ “Свети Георги” и фондация “Джендър алтернативи”.

Жертвите на домашно насилие ще бъдат насочвани към приемната от лекарите в университетската болница. Обикновено пострадалите идват в здравното заведение, да си извадят медицинско за нанесен побой или търсят спешна медицинска помощ.

Приемната ще работи всеки понеделник от 9 до 5 часа. Консултации на жените, жертва на домашно насилие ще дават психолог и юрист. Екипите на фондацията са готови да реагират спешно и през останалите дни от седмицата. Специалистите разясняват на пострадалите законодателството, като им предлагат и социална помощ.

По данни на специалистите, в Пловдивска област се водят най-много дела за защита от домашно насилие. В Консултативния център на Фондация “Джендър алтернативи” за миналата година са проведени 437 консултации на хора, пострадали от домашно насилие.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар