Жило за газ при автомобилите – същност, функции и признаци на повреда

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако, докато шофирате, ви се е случвало изведнъж да не успявате да ускорите автомобила си, независимо колко газ подавате, то вероятно сте се сблъскали със скъсано жило за газ.

Бидейки един от основните и наистина важни автомобилни компоненти, днес решихме да си поговорим с по-големи подробности именно за жилото за газ – какво представлява, каква функция и роля изпълнява и по какво най-категорично можем да се ориентираме, че се налага подмяна или ремонт.

Жило за газ – същност и значимост за автомобила

Определено съществуват автомобилни компоненти, без чиято функция е немислимо оптимално да се извършва движението на превозното средство. Именно такава част е т.нар. жило за газ. По своята същност представлява метална оплетка от въжета, предпазени от гума или шлаух, за да се минимизира съприкосновението с обкръжаващите го части. Ролята на всяко жило за газ е да представлява свръзката между педала за газта в купето и дросела на автомобила. Когато шофьорът натисне педала на газта, именно това жило за газ изпълнява ръководната си функция. При бензиновите двигатели регулира количеството на пропусканото гориво, а при дизеловите – добавянето на гориво и въздух. Добре разбираме, че неговата роля е наистина важна и определяща за цялостното оптимално движение на превозното средство.

Кои са признаците на повреденото жило за газ?

Предвид неизбежната му употреба при шофиране, всяко жило за газ подлежи на износване или скъсване. Ето защо честата и щателна профилактика са толкова важни за цялостното добро състояние на вашето превозно средство. Съветваме ви поне веднъж годишно да посещавате професионалисти в лицензиран сервиз, които да огледат състоянието на вашето жило за газ и да преценят дали се налага ремонт или подмяна.

Добрата новина е, че съществуват безспорни признаци, които ще ви подскажат за проблем с жилото за газ. Наблюдавайте поведението на автомобила си както при запален двигател, така и в движение. Ако забележите смущения в стрелката на оборотомера или колата ви ускорява неимоверно по-трудно, или не ускорява въобще, то се отправете своевременно към сервиз. Ако вашето жило за газ е претърпяло повреда и не изпълнява коректно обичайните си функции, то е опасно за вас и останалите участници в движението да шофирате по този начин.

Редица случаи на пътя налагат бързо ускоряване – изпреварването или скоростното изнасяне от натоварен участък са само част от тях. Сами бихте могли да си представите какви сериозни проблеми и щети бихте могли да предизвикате на себе си и околните, ако автомобилът ви не съумее да ускори достатъчно бързо.

Макар и в общи линии да обяснихме основните подробности около същността, работата и признаците на всяко жило за газ, ние все пак не ви съветваме да се заемате самостоятелно с неговата подмяна или ремонт. Това е твърде важна и специфична по своите същност и местонахождение част, за да се нагърбвате сами да отстранявате проблеми, свързани с нея. Доверете се на професионалисти.

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар