Жителите на ромският квартал “Столипиново”: Няма да ни чипират, ще се бием ако трябва никави ваксини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жителите на пловдивския квартал „Столипиново” се готвят да отблъснат със сила всеки опит да бъдат ваксинирани. Смуглите ни съграждани са настроени отрицателно към ваксинацията срещу COVID-19. След случаите на тежки нежелани реакции при препарата на „Астра Зенека”, те са притеснени и масово отказват да се имунизират. Страхът им е не само от Оксфордската, но и от останалите разрешени за употреба ваксини.

Очаква се мобилни екипи ще влязат в ромските квартали в цялата страна, за да имунизират на място живеещите там. Ще се използва ваксината на „Янсен”, която ще се прилага без ограничения. Особеността на новия препарат е, че е еднодозов. По тази причина той ще се използва за по-труднодостъпни групи, в които се налага по-бърза ваксинация, като например – ромското население и туристическата индустрия, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Хората се страхуват. И по-младите, и по-възрастните са против имунизацията”, съобщи пред колегите от “Трафик Нюз” Асен Карагьозов, бивш общински съветник и председател на фондация „Рома”.  Според него е необходимо да се направи кампания сред ромската общност, за да се информират хората и да им се обяснят предимствата.

„Не съм чул да има създадена организация за имунизация в квартала. Все още никой не се е свързал с мен”, посочи Карагьозов.

“Само да опитат да ме боцнат, ще ги боцна с теслата”, заканва се Асен Воденичаров, 66-годишен жител на гетото, който е в приоритетната за ваксинация група.

Същевременно в РЗИ – Пловдив вече са постъпили списъци от туристическия бранш с желаещи да получат от препарата на „Янсен”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар