Жозеп Борел: Има светлина в края на тунела на пандемията от Covid-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има светлина в края на тунела на пандемията от КОВИД-19, но ние трябва да останем бдителни заради появяващите се нови варианти. Това заяви днес на форум в хъравтския град Дубровник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел и призова за сътрудничество с Русия и Китай, съобщи агенция Хина.

Ние достигаме края на тунела, но пандемията продължава да бушува, особено в Южна Америка, Африка и Индия. Трябва да останем бдителни, защото се появяват нови варианти, каза Борел на 14-тото издание на министерския форум в Дубровник. Срещата тази година се фокусира върху влиянието на пандемията от КОВИД-19 върху геополитическите отношения и световната икономика.

Борел каза, че една от последиците от пандемията ще бъде един все по-несигурен, неравноправен и по-малко свободен свят.

Неравноправието ще бъде видимо, не само между страните, но също във всяка отделна страна. Решаващият фактор за преборване на пандемията са ваксините, без които ние не можем да спечелим тази битка, каза Борел.

Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович каза на форума, че пандемията ще промени живота ни за постоянно и няма да има връщане назад към живота преди нея, а сътрудничеството, солидарността и единството са необходими повече от всякога.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, заместник-председателката на Европейската комисия Дубравка Шуица и няколко европейски министри също заявиха на форума, че КОВИД-19 е показал, че мултилатерализмът и солидарността са необходимост в днешния свят.

“Няма по-ясен пример за трансгранично предизвикателство от КОВИД-19”, заяви Пейчинович-Бурич.

Заместник-председателката на ЕК Дубравка Шуица, която е и еврокомисар за демокрацията и демографията, отбеляза, че вирусът не е засегнал еднакво страните членки на ЕС.

“Ако трябва да се направи един извод от пандемията, то той е важността на солидарността”, каза Шуица.

На форума направиха изказвания също министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Малта, Словакия, Словения, както и държавни секретари от министерствата на външните работи на Кипър и Унгария.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар