Журналистическо разследване разкрива, че ЕС финансира изоставянето на мигранти в Сахара

Журналистическо разследване разкрива, че ЕС финансира изоставянето на мигранти в Сахара

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия призна днес наличието на “трудна ситуация” след публикуването на журналистическо разследване, според което десетки хиляди мигранти биват арестувани и захвърлени насред пустинята Сахара на територията на Мароко, Тунис и Мавритания с финансовата помощ на ЕС, предаде Франс прес.

Продължилото няколко месеца разследване е осъществено от екип от международни медии, в това число репортери на френския вестник “Монд” и американския “Вашингтон пост” заедно с журналисти от сдружението “Лайтхаус рипортс”, добавя БТА.

Разследването разкрива, че “Европа подпомага, финансира и пряко участва в тайни операции в държави от Северна Африка, при които десетки хиляди тъмнокожи мигранти биват изоставяни годишно в отдалечени райони в пустинята, за да се предотврати възможността да стигнат до Европейския съюз”, посочва АФП.

Журналистите описват действията като “система за масово прехвърляне”, осъществявана с “пари, превозни средства, оборудване, информация и военни сили на ЕС и на европейски държави”.

“Тази ситуация е трудна, тя търпи развитие и ние работим по нея”, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер, запитан относно журналистическото разследване на брифинга си днес. Според написаното бежанци са задържани в Мароко, Мавритания и Тунис “заради цвета на кожата им, товарени са на автобуси и са откарвани по средата на нищото, в безлюдни и безводни райони”, без храна и вода.

Някои от мигрантите биват отвеждани до гранични зони, където властите ги “продават на търговци на хора и на престъпни банди, които ги взимат за заложници и ги изтезават, за да получат откуп”, посочва АФП. Европейският съюз е сключил споразумения с посочените три страни, като финансира усилията им за спиране на потока от мигранти към Европа.

Наскоро ЕС извърши мащабна реформа по отношение на предоставянето на убежище и на миграционната си политика, за да затегне пропускателния контрол и да ускори процедурите по връщане по родните им места на мигрантите, чиито молби за убежище за отхвърлени, припомня Франс прес.

Журналисти на “Лайтхаус рипортс” са разговаряли с повече от 50 мигранти от страни от Сахел (район южно Сахара) и от Западна Африка, които са станали жертва на посочените действия в Тунис, Мароко и Мавритания, и са “разкрили методичната и расистка същност на практикуваните действия”. Екипът от репортери се позовава на двама високопоставени свои информатори от ЕС, пожелали анонимност, според които “е невъзможно” да се проследи за какво точно се използват отпуснатите от ЕС пари.

“Понякога се получава сложна ситуация с наши партньорски държави”, но те “си остават независими страни, които сами контролират националните си сили”, обяви говорителката на ЕК Ана Писонеро. Тя подчерта, че ЕС следи програмите, по които отпуска средства.

Тунис – страна, с която ЕС сключи споразумение за отпускане на помощ от 255 милиона евро, обяви, че е спряла 21 545 мигранти, които между януари и април тази година са опитали да прекосят от нейните брегове Средиземно море на път за Италия. Този брой е с 25 процента повече в сравнение със същия период миналата година, отбелязва Франс прес.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар