Журналистът Георги Милков: И САЩ като СССР са в унизителна ситуация в Афганистан – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“СССР бяха принудени да се изтеглят по един унизителен начин от Афганистан и единственото, което им оставаше да се чудят къде са сбъркали. Оказа се, че са сбъркали на много места. Сега американците са изправени пред точно същата ситуация. За 20 години вероятно са допуснали и повече грешки”.

Журналистът уточни, че сравнението е частично, защото времената са различни, идеологията и причините са различни.

“През всички тези години американците се опитваха да променят кода на афганистанското общество, може би, което се оказа невъзможно. … Да прилагаш едни модели, без значение демократически или комунистически, е невъзможно, тъй като Афганистан е много специфична страна, етнически шарена. Никога не е функционирала като страна с централно здраво правителство, а винаги се е управлявала териториално от местни лидери и вождове племенни или военни командири”, обясни Милков.

По думите му Афганистан е била корумпирана по един зловещ начин, защото корупцията, която съществува в Иран, с огромната американска машина и средства, които са били излети там, са я превърнали във Франкенщайн:

“Трилионите, които бяха изсипани там за национално строителство, както му казваха, или за създаването на съвременна афганистанска армия, се оказа, че изтичат някъде по пътя, без да има следа. … Бяха отчитани на книга мъртви души в армията. На терен нещата се оказаха абсолютно различни. Т.нар. съвременна армия на Афганистан не е имала с какво да се храни, защото парите не са достигали за елементарни дажби”.

Журналистът припомни, че през 2020-а година талибаните са получили легитимност с подписването на споразумение със САЩ в Доха:

“Много хора в Афганистан си казаха, че явно вятърът се е променил. Когато талибаните започнаха да настъпват обаче, всички недохранени войници на терен избягаха, дезертираха, за да не се бият в една война, която очевидно не е тяхна”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар