Журналистът Димитър Кенаров: Отразявал съм “горещи” събития в Ирак, Косово, Турция и Беларус, но като това в София не ми се беше случвало

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Арестуваният и бит по време на анти правителствен протест на 2 септември журналист Димитър Кенаров разказа пред Слави Трифонов в “7/8 ТВ” за ужаса от въпросната вечер.

 

 

 

“Бях директно хванат от полицаи, докато бях там с професионалния си фотоапарат, с обозначение, че съм журналист. Нося си картата, аз съм член на Асоциацията на европейските журналисти. След което ме изкараха към “Дондуков”. Там бях хвърлен на земята. Един или двама от полицаите стъпиха отгоре ми, докато друг започна, докато ръцете ми бяха отзад, да ме рита с кубинки в главата. Множество пъти им изкрещях, че съм журналист. Подобен тип побой е абсолютен полицейски произвол. Опитах се да предпазя камерата си, тя е скъпа, но нямаше начин, тя се търкулна напред. Извиха ми ръцете, не можех да дишам, тъй като гръдният ми кош бе към земята. Един от полицаите започна да ме рита. Имах късмет, че един от ударите попадна малко под окото ми, ако беше на 1 сантиметър по-нагоре, нямаше да имам дясно око. Скалпът ми беше разкървавен, продължих да крещя, че съм журналист. Накрая, когато се наситиха да ме бият, ми сложиха белезници и стоях пет часа на паважа. След което дойде камионетка да ме прибере към полицейското управление, но се оказа, че всички са пълни. Не ми повдигнаха обвинение. Попитах ги около мен полицаите да кажат ранг, трите имена, по какви причини съм задържан. Те нямаха идентификационни номера, както е по закон, бяха абсолютно анонимни”, разказа Кенаров.

“Един от полицаите, когато му показах журналистическата карта, той я занесе на началника си, каза, че знаят, че съм журналист, и останах седнал на паважа. Имаше момчета, които се напикаваха, не ги пускаха да ходят никъде. Искаха да отидат до тоалетната, но те казваха: “Мълчи там”, каза още журналистът.

“Аз съм бил на различни места журналист, основно работя за англоезични медии, но и за някои български. Бил съм военизиран журналист в Косово, в Ирак, в Беларус, където съм бил в затвора, бил съм в Турция по време на протестите на “Таксим”, и такива неща не ми се бяха случвали. В Беларус бях през 2011 г. В Ирак съм бил в Багдад, бях с американската армия и писах голяма статия за “Ескуайърър”. Писал съм и за “Таймс” и други издания. Аз съм журналист на свободна практика. Понякога ме наемат за материали, понякога аз ги предлагам. На протестите бях с видеокамерата си. На 2 септември отидох, за да направя видео материал. През 2013 г. направих видео материал за протестите и го излъчиха по “ЕвроНюз”. Сега пак затова отидох, знаеше се, че ще има повече хора. Бях подготвен, взех си каска. Знаех, че летят предмети. Не бих се оплакал ако в мелето изям кроше или палка. Поемаш даден риск. Това, което бе извършено срещу мен, обаче, беше абсолютно целенасочено и абсолютен произвол. Когато ме закараха в Пето управление, бе дошла информация, че съм член на АЕЖ и ме издирват. Пуснаха ме след като ме разпитаха какво съм правил. Веднага си извадих медицинско. Наех си адвокат. Този случай достигна до най-високо европейско ниво – до Съвета на Европа. Депутати писаха до българското правителство какво се е случило. Много журналистически асоциации също ме защитиха. И въпреки всичко от българската полиция излязоха със становището, че такова нещо няма, че категорично се потвърждава, че предполагаемият побой срещу Димитър Кенаров не съществува. Прокуратурата пет месеца не е достигнала до решение дали да започне досъдебно производство по този въпрос. Абсолютен абсурден казус. Министърът на вътрешните работи на няколко пъти каза, че това са просто мои твърдения, че няма насилие. Главният секретар каза същото. Това е опасен прецедент. Все едно казват на полицията: “Можете да биете журналисти, и нищо няма да стане, всичко ще бъде потулено”. Продължаваме съдебната битка. В момента още дори не е излязло решение дали моето задържане е законно или не. Ще стигна и до Страсбург. Аз каквото и обезщетение да получа, ще го даря на журналистически организации. Аз съм привилегирован да мога да дам публичност на това. Има много хора, които са бити, но за това не се знае”, заяви още Димитър Кенаров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар