“Жълтите жилетки” на Перник искат наказание за виновните за водната криза – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

стоп кадър, YouTube

Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове, предаде БГНЕС.

Гражданите вървят по главната улица в града с възгласи “Искаме вода!” и “Оставка”. Те искат да стигнат до храма “Св. Иван Рилски”. В него те ще се помолят за дъжд и сняг, защото не виждат друг изход от хуманитарната криза завладяла Перник. Участниците в гражданското шествие искат оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димова, а също така бившият кмет Вяра Церовска да бъде подведена под съдебна отговорност. Протестът е подкрепен и от жители на съседните селища.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир “Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът е удължен с още 30 дни. 

Липсата на вода в един от най-големите български градове доведе не само до сериозно социално напрежение. Тази седмица се появи и информация за разпространение на заразни болести заради лошото качество на питейната вода и нейната липса. Последните анализи на здравните власти показват, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли. 

Прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена”. От това са настъпили значителни вредни последици.

Разследването се води за безстопанственост. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне на 6 януари с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването.

На последното заседание на Министерски съвет за годината премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. В Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода.

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар