Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Жълт код за значителни
 снеговалежи
 е в сила за 14 окръга на Румъния, информира Националната метеорологична администрация.

Предупреждението за лошо време важи за Караш-Северин, Хунедоара, Алба, Сибиу, Брашов, Ковасна, Вранча, Бузъу, Прахова, Дъмбовица, Арджеш, Вълча, Горж и Мехединц, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. Значителна снежна покривка се очаква да натрупа най-вече в Южните Карпати.

Сняг вече натрупа в 
окръзите Горж и Хунедоара
. Пътните работници са извели машините от снощи, за да разчистят пътищата. Местните власти предупреждават шофьорите да не излизат без зимни гуми. 

Сняг валя през изминалата нощ и на Трансалпина, известен като пътят, който достига най-високата надморска височина в Румъния: 2145 метра. Работници от Националния отдел по пътищата на Търгу Жиу се намесиха със снегопочистваща техника.

Трансалпина е много обичан от туристи от цял свят, които идват всяка година, за да се любуват на красивите планински пейзажи. Движението по него трябваше да бъде пуснато от 1 май, за почивните дни около Великден, но лошото време осуети тези планове. Собствениците на места за настаняване в района стартираха онлайн петиция с искане движението по Трансалпина да бъде възстановено до 1 май 2024 г., пише вестник “Адевърул”.

“Великден ли идва или Коледа”, пишат масово в социалните мрежи румънците. Местните медии припомнят, че последният 
снежен Великден
 е бил през 1996 г., когато в Букурещ е натрупала снежна покривка 11 см., а в Брашов – 44 см.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар