Забраниха концесии, заеми, назначения в бордове, разпоредителни сделки

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството наложи мораториум върху определени действия на Министерския съвет в оставка, до назначаването на нов кабинет. “За” проекта на решението гласуваха 151 народни представители, единствено от парламентарната група на ГЕРБ се въздържаха.


Нинова обвини Цонев, че опитал да отложи мораториума върху концесии, той отрече

Депутатите наложиха мораториум върху:

  • възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение и предоставянето на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства;
  • поемането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг;
  • промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избора или назначаването на други управителни или контролни органи;
  • извършване на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ;
  • избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и назначенията в държавната администрация.

Двата проекта за решение, внесени лидерът на БСП Корнелия Нинова и от Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън”, бяха обединени в един. Спор в пленарна зала предизвика кой е предложил първи мораториума, защо не е приет още миналия петък, както и дали е противоконституционен.

Всякакви опити за мораториуми звучат жалко в ушите на хората, които са ви изпратили тук, заяви Теменужка Петкова. Тя определи като неверни внушенията за незаконосъобразни решения в енергетиката.

Борислав Сандов от “Демократична България” поиска мораториумът да обхване и извършването на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на Министерството на отбраната. Той посочи, че през последните две години са продадени огромен брой недвижими имоти на силовото ведомство с отпаднало предназначение, като за тази година има план-график за още такива имоти. Сандов даде пример с имот, отбелязан като сгради, но когато се отиде на координатите, се виждало, че това е “една апетитна площ от два декара” на брега на Панчаревското езеро.

Имайте предвид, че на Панчарево не може да се направи казарма, репликира Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. Той коментира, че няма значение дали мораториумът е бил приет миналата седмица или тази, защото е противоконституционен, но големият проблем е, че не знаем какво се случва в държавата. 

Още в началото на заседанието Корнелия Нинова предупреди депутатите, че този мораториум е закъснял с цяла седмица, защото времето тече и по думите й ГЕРБ прави сериозни преназначения в различни сектори.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар