Забраняват дейностите в пасища и ливади за две седмици

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За две седмици ще забраним дейностите в пасища и ливади, а също така ще се извършват и проверки. Министерството на земеделието ще направи всичко възможно, за да предотврати инциденти при гасенето на пожари. Това заяви ресорният министър проф. Христо Бозуков, предава Нова тв.

Припомняме, че вчера загинаха двама горски служители, участвали в борбата с огнената стихия в село Петрово, край Сандански. Днес огънят там отново се е разгорял.

Днешното заседание на парламента започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в Петрово.

“В задълженията на служителите, като добри стопани, влиза това да се грижат за опазването на горите. Не знам някой да се е противопоставил на участие в тези мероприятия. Те имат оборудване и практика”, каза проф. Бозуков.

Той уточни, че горските служители са оборудвани с високопроходими автомобили за първа реакция, но тяхното задължение не е да участват директно в работата на пожарникарите, а да ги подпомагат. Затова нямат и специализираната екипировка на огнеборците.

За да се предотврати възникването на пожари, Министерството на земеделието предприема и мерки.

“Съвместно с ДФ “Земеделие” предвиждаме да издадем заповед, с която да се спре косенето на ливади и почистването на пасищата. Пашуването няма да спира. За един период от две седмици ще наложим забрана за действия в пасища и ливади”, уточни проф. Бозуков.

Министърът допълни, че ще се извършват проверки, но няма да се налагат санкции за необработката на тези терени.

Глоби обаче ще има за горене на стърнища, което е напълно забранено.

“Все още има хора, които в нощните часове запалват стърнищата си и след това викат пожарната за протокол, че неизвестни са ги запалили. Мисля, че нашите земеделски стопани трябва да проявят по-голяма отговорност”, призова проф. Бозуков.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар