Заведенията искат да работят без вечерен час с клиенти със „зелен сертификат“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заведенията да работят без вечерен час само с ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест за коронавирус клиенти, а допълнителните 70 млн. лв. от актуализацията на бюджета да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това поиска туристическият бранш на срещата с премиера Стефан Янев и министрите на туризма Стела Балтова, на финансите Валери Белчев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на икономиката Даниела Везиева.

Двете страни се разбраха след 10 дни да направят нова среща. Дотогава браншът и управляващите трябва да намерят общо решение как да продължи бизнесът да работи безопасно и да се насърчи ваксинацията.

До взимането на решение ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно“, каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията след срещата. Това означава, че няма да се спазва единственото ограничение за работа до 23 часа.

Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения. Според него решението за това е да се разреши на заведенията да работят без ограничения с клиенти, които притежават т.нар. „зелен сертификат“ – ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова заяви, че предвидените за бранша 70 млн. лв. в актуализацията на бюджета трябва да отидат за насърчаване на ваксинацията. Това може да стане, като всеки, който се ваксинира, получи ваучер от 100 лв., който сам да реши как да го използва за туристически услуги. Ако тези средства не се използват за стимулиране на ваксинацията, те биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма, смята Карастоянова.

„Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация“, каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата.

„Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход, така че и туристическият бранш да бъде в добра кондиция, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин“, каза премиерът Стефан Янев по време на срещата.

Той посочи, че туризмът е важен сектор за икономиката ни и след добрия летен сезон следва да бъдат намерени решения на проблемите, които в момента са на дневен ред.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар