Завръщането на пилотирания космически кораб “Старлайнер” на Земята се отлага

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Завръщането на кораба “Старлайнер” на Земята от Международната космическа станция с първия му екипаж от астронавти е отложено до 26 юни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на НАСА от вторник.

Новото отлагане на завръщането има за цел “да даде на екипа ни малко повече време да разгледа данните, да направи някои анализи и да се увери, че наистина сме готови да се върнем у дома“, каза Стив Стич, ръководител на програмата за комерсиални екипажи на НАСА.

Астронавтите Буч Уилмор и Суни Уилямс бяха изстреляни на борда на “Старлайнер” на компанията “Боинг” на 5 юни и пристигнаха на МКС след 24-часов полет, по време на който космическият кораб се сблъска с четири изтичания на хелий и пет повреди на 28-те си маневрени двигатели.

Очакваше астронавтите да прекарат осем дни на орбиталната лаборатория, след което да отпътуват към Земята.

Сега НАСА планира това да стане не по-рано от 26 юни, като остави възможност за допълнително удължаване на времето на МКС. “Старлайнер”, макар и проектиран за бъдещи шестмесечни мисии, може да остане прикачен към МКС за максимум 45 дни по време на настоящата си мисия.

Очаква се полетът обратно до Земята да продължи около шест часа и корабът да се приземи в пустинята на Юта, Ню Мексико, или на резервна локация в зависимост от местните метеорологични условия.

Първият пилотиран полет на капсулата до МКС се очакваше от години и беше отлаган няколко пъти. Инженерите откриваха множество проблеми в софтуера, кораба, ракетата и дори наземното оборудване. Последният път полета бе спрян 3 минути преди старта на двигателите, заради възникнал проблем с компютрите в наземния център.

Първият изпитателен полет на “Старлайнър” беше направен през 2019 г., когато капсулата се размина “на косъм” от катастрофа заради проблем със софтуера и трябваше да се върне на Земята преждевременно, без да достигне МКС. Последваха доста отлагания до осъществяването на първия успешен безпилотен тест 3 години по-късно.

Очаква се “Боинг” да сключи договор за 6 полета до Международната космическа станция (МКС) за транспортиране на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.

Boeing се конкурираше със SpaceX в създаването на американски космически кораб, който да извършва мисии до МКС и в ниска орбита. Въпреки, че получи двойно по-голям бюджет, Boeing загуби надпреварата. От 4 години SpaceX редовно извършва пилотирани полети до МКС.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар