Завършването на Хемус през 2024 г. е химера заради грешно проектиране

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради грешно проектиранe завършването на магистрала “Хемус” през 2024 г., както обещаваше бившият премиер Бойко Борисов, е химера, каза днес на брифинг зам-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов, предаде Дневник. Той допълни, че няма как да се прогнозира кога ще е готов аутобанът, при положение че от 9 участъка по три се работи, за още толкова има изготвени Подробни устройствени планове (ПУП), а за 3 още нищо не е подготвено като документи.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уточни, че над 5 години отнема само изработването на ПУП, а след това има още няколко времеемки процедури – промяна на статута на земята, отчуждителни процедури, изготвяне на инвестиционен проект и получаване на разрешение за строеж.

Тодор Анастасов допълни, че става дума за грешно планиране. “Ако проектирането на всички участъци на магистралата е било започнато едновременно, сега е можело всички те да са с еднакъв напредък, с получени разрешителни за строеж”, каза още зам.-министърът.

По повод обвиненията, че служебното правителство спира строежи по “Хемус”, Комитова каза, че трите участъка с разрешения за строеж са с дължина 51.5 км от общо 237 км.

Обобщавайки ситуацията, Комитова каза, че по участъци 1,2 и 3 се работи. За участъци 4, 5 и 6, с дължина 83 км, има вече изготвени ПУП, но предстоят следващите стъпки. За последните три отсечки, или 89 км, няма никакви готови документи. Министърът коментира, че въпреки липсата на разрешителни за строеж за подготовката на изграждането на шестте участъка държавното дружество “Автомагистрали” е получило авансово 1.38 млрд. лева, като 675 млн. лева от тях вече са дадени на подизпълнители. “Така излиза, че данъкоплатците са си купили магистрали на зелено”, допълни министърът.

Тя посочи и странен дисбаланс – изплатени 71% от парите за новите участъци, докато за само 16 на сто от тях има нещо изработено. Комитова каза, че като министър няма интерес да спира строителство, защото най-скъпият строеж е спреният.

Тя все пак уточни, че изплатените авансово суми са застраховани, при това на два пъти, тъй като се е искала гаранция както за отпускането на парите по договора между АПИ и “Автомагистрали”, така и по контрактите между държавното дружество и фирмите подизълнители.

Комитова повтори тезата си от сутринта, че не е издавала нареждания за спиране на строителството и няма да издава такива. Работата можело да бъде спряна само от фирмите подизпълнители с аргумент, че нямат пари. Министърът обаче допълни, че те са си получили парите, дори повече от нужното.

С пръст от строежа са увредени 84 дка горски площи

По време на брифинга беше съобщено, че при строежа на участъци 3 и 4 на магистралата, по които още се работи, са били увредени 84 дка горски площи. Те са били засипани със земни маси и инертни материали, изхвърлени при строежа. Пръстта е трябвало да бъде извозена до специално депо, но за да се пестят пари, били изхвърлени в близост до обекта.

Направен е жалък опит за спестяване на пари от депониране на земни маси за сметка на екологията, коментира директорът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Влади Калинов. Назначена е проверка от РДНСК-Ловеч, допълни той. “Ще накараме този, който е извършил това нарушение, да го отстрани”, поясни Калинов.

Мистериозната стая за медицинска помощ

В края на брифинга се осъществи видео връзка с новото ръководство на “Автомагистрали”, което влезе във владение днес. Включването беше от стаята за медицинска помощ в дружеството, за която в медиите се появиха информации, че е обзаведена като хотелска стая и в нея няма никакви медикаменти. Разходка с камера из помещението показа, че в него има голяма спалня, баня с душ с масажна функция, смарт телевизор, диванче, което, като се разгъне, става на легло, чаршафи, хавлии и безалкохоли напитки. “В стаята за спешна помощ няма дори анкерпласт, спирт или хапче за глава”, обобщи новият член на съвета на директорите Десислава Христова.

Напредъкът на “Хемус” в числа

Обща дължина 418 км

Построени: 178.6 км

Остава да се изградят: 239.4 км., разделени в 10 участъка

Участъци 1, 2 и 3, дължина 51.5 км. (от Боаза до Пътен възел (ПВ) “Дерманци”) – изграждат се

Участъци 4, 5, 6, дължина 82.6 км. (от ПВ Плевен до ПВ Летница) – изготвени Подробни устройствени планове (ПУП)

Участъци 7, 8, 9, дължина 89 км (от пресичането на пътищата Бяла – Търговище до пресичането на път I-4 с път III-5102) – в процес на изработване на ПУП

Участък 10, дължина 16.32 км (от п.в. “Буховци” до п.в. “Белокопитово”) – изграждат се

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар