Загиналият Александровски хор летял към Алепо да пее в чест на победата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хорът и музикантите от руския военен ансамбъл “Александров”, които загинаха в самолетна катастрофа в неделя сутринта в Черно море в близост до Сочи, са се подготвяли за концерт в разрушения от гражданската война сирийски град Алепо, след като с руска армията на Асад успя преди броени дни да изтласка терористите и бунтовниците. От този втори по големина 2-милионен град преди време тръгнаха и протестите срещу диктаторския режим на Асад, които в последствие се изродиха в гражданска война и доминация на терора. Алепо пък бе последния бастион на джихадистката групировка “Ислямска държава” в Сирия.

За концерта разкри източник от ансамбъла пред ТАСС. В падналия в морето самолет освен 68-те хористи и музиканти от ансамбъла, загинаха и 9 журналисти от руски телевизии и руски военнослужещи. На практика целият хор, с изключение само на трима солисти, останали в Москва, загинаха в самолетната катастрофа край Сочи.

Министерството съобщи, че полетът на военния Ту-154 е бил от Сочи до руската военно-въздушна база “Хмеймим” край Латакия, където е бил насрочен концерт за новогодишните празници на руския контингент.

Подобен концерт бе организиран и в Палмира по-малко от месец, след като също с руска помощ сирийската армия изгони “Ислямска държава” от града. Тогава там свири симфоничният оркестър на Мариинския театър от Санкт Петербурт с диригента Валерий Гергиев и “виолончелистът – милиардер” Сергей Ролдугин, чието име и близост с президента Владимир Путин излезе покрай “Досиетата от Панама”.

Докато приключваше битката за Алепо джихадистите си върнаха контрола над Палмира и в Русия имаше коментари, че колкото и символичен за победата да е бил концетрът от пролеттта, толкова по-символична е загубата на града.

В събота в Алепо бе разположен руски батальон военна полиция, съставен от 300-400 професионални военни, предимно родени в Чечения. Те бяха прехвърлени до базата “Хмеймим” и веднага отпътуваха за Алепо. Там мисията им е да охраняват руски сапьори, медицински и хуманитарни екипи.  

Евгений Александров, внук на основателя на трупата, коментира, че в катастрофата е загинал целият хор на ансамбъла, а дядо му казвал: “Няма ли хор, няма ансамбъл”. Те планирали да пеят в Сирия “Священная война”.

“В Москва останаха още толкова артисти, но загинаха най-добрите. Толкова пътуват по света, а се разбиха в Русия”, заяви внукът на основателя на трупата.

Журналисти от държавната телевизия “Первый канал” казват, че загиналите в Ту-154 трима техни колеги не искали да пътуват в спешно организираната командировка. “Защо толкова набързо? Преди никой не знаеше, че “Александров ще летят до Сирия. Въобщи, те казваха, **** – пак Сирия и кой знае как ще ни засилят натам с някой хеликоптер.”  

Според изданието “Новая газета”, известно с разследванията си за събитията в Чечения, полицейският батальон ще защитава сунитското население на Алепо от терористи, мародери и евентуално насилие от шиитските отряди, съюзници на сирийската армия. Възможно е и да участват в контролни постове за филтриране на населението за укрили се джихадисти, опитващи се да избягат от района.

Чечнският лидер Рамзан Кадиров заяви, че гарантирането на сигурността на населението от араби сунити е един от анажиментите, поети от Русия в преговорите с Турция за край на сраженията и евакуиране на бунтовническите квартали.

Той посочва, че би бил щастлив и горд да получи заповед от върховния главнокомандващ Владимир Путин да замине за Сирия и “да воювам с тази измет”. “Неведнъж съм товорил и ще го повторя, че като генерал, като “Герой на Русия”, съм готов във всеки един момент да застана в строя на борещите се с международния тероризъм. Врагът трябва да бъде унищожаван в леговището му преди пипалата му да се доберат до твоята страна, земя, Отечеството”, заяви Кадиров.

Според източници на в.”Известия” става дума за батальоните “Восток и “Запад към спецназ на Чеченската република, които неотдавна са били прехвърлени към военната полиция на руската армия.

Съгласно устава тази част от въоръжените сили се занимава преди всичко с поддържането на реда и дисциплината в армията, участие в операции за гарантиране на законностто и противодействие на престъпността в рамките на своите компетенции. Патрулите имат право на извършват арести, разследвания, обиски както на униформени, така и на цивилни.

В Сирия чеченците имат негативен образ основно заради това, че стотици от тях се включиха в редиците на “Ислямска държава”, “Ан Нусра” и джихадистки групировки.

Батальоните “Восток” и “Запад” са създадени през 2003 г. и са участвали в сражения с редикални чеченци в планините на Северен Кавказ. През 2006 г. те бяха изпратени в Ливан да охраняват руски сапьори, разчистващи след израелските бомбардировките срещу обекти на “Хибула”. През автуст техни отряди са забелязани в бойните действия в Южна Осетия срещу грузинската армия. Обучени в тези батальони са се сражавали на страната на сепаратистите в Източна Украйна.  

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар