Загубите на заведенията са 2. 2 млн.лв. само от изхвърлена храна, половината няма да отворят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хотелиерският и ресторантьорски бранш е най- засегнатият от тази криза, на практика той е заличен. Мерките на правителството звучаха  добре, но на практика са неприложими за малкия и среден бизнес.

Това каза Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията по време на среща с председателя на БСП Корнелия Нинова, евродепутати и народни представители от левицата.

По думите му, обявената от  правителството мярка 60:40% не е реална: „Мярката не е 60:40. Характерната за бранша заплата е 610 лв., т.е работодателя получава получава 360 лв., а трябва да върне под формата на осигуровки 250 лв. Така помощта е от 110 лв.

Той подчерта и че заведенията имат загуба от 2 милиона и 200 хиляди лева от изхвърлена стока, върху която ще трябва да се плати и ДДС.

„Ако кризата продължи до юли,  повече от половината заведения няма да могат дори да отворят отново. Няма да отворят, защото няма да издържат дотогава, изхвърлили са и цялата си стока, която не могат да купят наново, а също и защото не се взеха мерки относно наемодателите, а образуваните разходи за февруари като ток, вода и наем няма да спрат. В момента се случва огромна междуфирмена задлъжнялост”, каза Алибегов. Той изрази мнение, че тези мерки работят само за големите бизнеси, и че идеята да се съхрани целият персонал не работи : „Фирмите могат да задържат от 5 до 8% персонал. Не можем да разберем как взимането на заем ще помогне на хора, които не работят.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се съгласи и каза: „Изводите от чутото от вас са тежки. Първият е, че нито една от мерките не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до властта фирми“.

Нинова информира, че БСП отново ще предложи в парламента исканията на малкия и среден бизнес,които съвпадат с политиката на БСП най-вече за помощ на тези близо 500 000 работници, заети в бранша. Тя подчерта, че левицата няма да се откаже от борба със спекулата и отново ще предложи мерки за справяне с нея: „Според официални данни на Стокови борси и тържища всяка седмица цените растат, като страната ни е на първо място по поскъпване на храните в цяла Европа. След спекулата с маските, тя ще започне и при храните. Ние няма да се откажем от тази тема”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар